Снимка: Булфото, архив

Задълженията на болниците в страната достигат 500 милиона лева. В тези в най-тежко финансовото положение вече се прилагат оздравителни планове. Така се работи в Ловеч, Враца, а вероятно през следващата седмица ще бъде направена подобна стъпка и в Националната кардиологична болница, съобщи във Варна здравният министър Кирил Ананиев.

Още по темата

До края на май за обществено обсъждане ще бъдат предложени нови варианти за управление на здравеопазването.

По думите му вече са готови два варианта, като се работи и по трети.

Ананиев уточни, че нито една от разработките няма да предвиди резки промени, тъй като системата е консервативна и не бива да се подлага на трусове.

Той допълни, че за обслужването на здравнонеосигурените пациенти вероятно ще бъде създаден специален фонд, който да поеме този тип разходи.

До края на следващата седмица министерството ще бъде готово с общи правила за финансово управление и контрол на държавните болници, допълни министърът.

По думите му разработката ще бъде предложена и на общините, които могат я прилагат в здравните заведения, които управляват. Ананиев каза още, че до края на годината трябва да бъде готов проектът за национална здравна електронна система.

По думите му това ще даде възможност през 2019 г. да започне възлагането на обществените поръчки по изпълнението на проекта.

За изчистването на задълженията на Здравната каса към чуждестранни партньори от 133 милиона лева, Ананиев посочи, че 73 милиона ще бъдат разплатени от бюджета на НЗОК тази година. За останалите дългове се водят разговори за разсрочено плащане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase