Румен Радев и Махмуд Абас. Снимка: БТА

Дългосрочно и устойчиво решение на близкоизточния конфликт може да има само базирано на принципа на двете независими държави, живеещи в мир и разбирателство. Това заяви президентът Румен Радев в изявление след срещата с палестинския президент Махмуд Абас, цитиран от БТА.

Радев посочи, че България има ясна позиция - ние сме важен партньор на Палестина като участник във формирането на позициите в ООН и в ЕС. България следва ясно изразената позиция на ЕС, че решение - дългосрочно и устойчиво, на близкоизточния конфликт, може да има само базирано на принципа на двете независими държави, живеещи в мир, сигурност и разбирателство, заяви българският президент.

Без да влизам в ролята на посредник, предадох на президента Абас пожеланията на президента Ривлин и на премиера Нетаняху за конструктивни и мирни отношения, каза Радев.

В тази тежка ситуация емоциите не са най-добрият съветник и се надяваме, че този конфликт да бъде решен на основата на мирни двустранни преговори, посочи българският президент.

С Палестина имаме общ враг - глобалния тероризъм, високо оценяваме сътрудничеството между нашите служби за сигурност и ще работим така, че това сътрудничество да се развива и в бъдеще, посочи държавният глава.

Румен Радев отбеляза, че на срещата е направен преглед на отношенията и са набелязани мерки за задълбочаването им в бъдеще. Той е отправил покана към президента Абас да посети България.

Радев припомни, че над 5000 палестинци са получили висше образование в България и отбеляза, че трябва да бъде продължено това добро сътрудничество в сферата на образованието. Имаме солидна правна база за сътрудничество в различни области - наука, образование, туризъм, селско стопанство, каза той. Радев посочи, че има какво да се желае в областта на търговско-икономическото сътрудничество.

Махмуд Абас заяви, че оценява високо голямата подкрепа на ЕС за палестинския народ в отстояването на неговите институции. Искаме да подчертаем, че сме готови да участваме в преговори, но няма да приемаме решения, които са извън международната легитимност, посочи той.

По отношение на двустранните отношения подчертахме важността от свикването на двустранната комисия тази година с цел развиване на икономическите, културни и други отношения, заяви от своя страна Абас. Имаме стотици кадри, учили в България, те станаха мост за сътрудничеството между нашите приятелски народи, посочи той. 

/БТА/

Коментари Напиши коментар

16

напредък

преди 1 година

Виждаме колко е кратък живота на мужиците. Това е от злоба към всички, всичко и по-специално българите.
Колкото и да им е мъчно, България започна да има самостоятелна политика.
И това нямаше да започне ако Япончик не беше се издал.
Сега даже и обла кратуна като на летеца започна да усеща че нещо не е наред.
Дай боже и да прогледне и да стане Български президент.

15

Анонимен

преди 1 година

Бойко Тиквоний решава съдбините на ЕС, посредник е и тн. А Фърчилото пък оправя Близкия изток. Тия несретници що се не приберат в България. Смешници....

14

Анонимен

преди 1 година

Бойко е по голям политик !