Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Кой е европеец и кой не? Тази тема с взаимни обвинение отново подхванаха ГЕРБ и БСП.

Вместо с важните въпроси на европредседателството на България, представителите на управляващата ГЕРБ се занимава само с писане на доноси срещу БСП, скочи от парламентарната трибуна червеният Кристиан Вигенин, след като Тома Биков от ГЕРБ нападна левицата заради статуса на Таско Ерменков в личния му профил в социалната мрежа Facebook: "Днес Крим гласува за президент на Русия. Обидени от анексията на Русия над 90% там от гласувалите са за Путин. Ало, САЩ, ФРГ, Франция, ЕС в края на краищата - ч ухте ли гласа на хората в Крим? Всъщност това е без значение. Чули или не - Крим каза своята тежка дума, а Вие, както го беше казал Христо Ботев, "...а вий... вий сте идиоти!" .

Още по темата

Според Вигенин ГЕРБ въобще не е на висотата на отговорностите на управляваща партия на страна, която е председател на ЕС.

В същото време той отсече, че "БСП е била, ще бъде и е европейската партия на България независимо какво казвате".

А пък ГЕРБ вместо да се ангажира сериозно с европейските задачи, се занимавала от началото на година с произвеждане на скандали и конфликти.

"Проблемът на управляващите е, че не успяват да оценят какви са важните неща и какви позиции трябва да заемат. Занимават ни тук с проектопозиции на БСП, но дъното е да ни ангажирате с фейсбук статут на депутати от БСП, които са техни лични позиции, а не партийни. Внушавате, че един депутат няма право на лично мнение и занимавате парламента с неща, които по никакъв начин не интересуват хората", отсече Вигенин.

Той смята, че по този начин от ГЕРБ показват немощта си и трябва да си дават сметка за това.

"Единствената теза, която защитавате е да ни изкарате недемократични, ретроградни, та дано българите да ви изберат отново, но тази тактика повече няма да минава", предупреди той управляващите.

Според него поведението на евродепутатите от ГЕРБ заслужава още повече упреци, защото те се държали като деца в детска градина и не се занимават с важните неща като бюджетната политика на ЕС и кохезионната.

"Единственото, с което станаха известни е писането на доноси срещу БСП - първо за Истанбулската конвенция, сага заради Таско Ерменков", настоя Вигенин, според когато тази тактика е пагубна на ГЕРБ.

"Да ви попитам като сте толкова европейци, макар че вие не разбирате ЕС, защото дойдохте наготово през 2009 г., когато повече от 10 години работихме за членството на страната ни в ЕС и сме водили такива битки, за които дори нямате представа, колко пъти дойде тук вашият премиер да обясни какво се случва в председателството ни на ЕС?!", скочи още червеният депутат.

Според него ГЕРБ се държи като авторитарна партия в авторитарна държава, а ЕС насърчава различното мнение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase