Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов за за пореден път обяви Европа за най-доброто място за живот.

"Няма спор за никой в Европа, включително и за тези, които най-силно хейтят Европа, че това е най-доброто място за живот. Кой би напуснал Европа?", каза той по време на форум на ЕНП под мотото: "Европа започва във Вашето село/град/регион", който се провежда в София.

Според Борисов именно в Европа е най-добрата инфраструктура, иновациите, екологията, дори "абсурдни социални системи".

"Всичко най-добро е направено тук в Европа. Няма никакъв спор. Аз съм живял и по времето на Съветския съюз, каква радост беше, когато отидем на запад да видим свят", спомни си лидерът на ГЕРБ. Той нарече това нещо нечувано.

Още по темата

"Аз покрай спорта имах възможност да видя. Разликите бяха колосални. Сега отиваш в Братислава, Прага, Будапеща и между Виена няма разлика – само за 10-15 години. По-навреме трябва да отчитаме коварството на тези, за които говорите", каза още Бойко Борисов.

Пред форума той обяви, че България е решила проблема с мигрантите изцяло, но проблемът идвал откъм Шенген. Според него и в Румъния са спокойни за мигрантите, защото "България пази" и попита дали откъм Шенген знаят колко ни е трудно тук.

"Защо се случи Brexit – защото се уплашиха хората като видяха 40 000 души на тунела. Защо 5-6 месеца Германия не може да направи правителство, при положение, че се къпе в пари? Най-социалната и мощната държава – това е, защото подплашихме населението си", каза още българският премиер.

Той припомни предложението си горещите точки да се изтеглят извън ЕС и как е бил обявен за едва ли не най-нехуманния човек.

"Ако това не го направим сега и веднага, макар че много сме се приближи в тази посока, само през КПП-та, само през проверка на всеки един, който идва в Европа, само тогава хората ще се успокоят", отсече Борисов.

Той коментира и успехите на ГЕРБ в България и обясни, че те се дължат на това, че партията няма нито едно неизпълнено обещание.

"Кохезионната политика трябва да продължи. Тя трябва да остане за всички страни. След като ги няма вноските от Великобритания, единственият шанс е да се повиши вноската за всички страни", коментира Борисов.

Той изрази надежда, че ЕНП ще е победителят на предстоящите европейски избори. Борисов отново акцентира на бъдещето на Западните Балкани.

"Не дадем ли перспектива на държавите от Западните Балкани, ще оставим една черна дупка, която да генерира несигурност. Да бъде сфера на чужди влияния. Младите хора да четем повече история. Младите поколения не помнят социализма, фашизма, войните, а това са чудовищни неща, които могат много бързо да ни се случат, особено на Балканите", каза премиерът.

Той призова ЕС да "отрегулира отношенията си с големите ни съседи – Русия и Турция".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase