Снимка: БТА

Пламен Георгиев бе избран за шеф на новия антикорупционен орган. Със 148 гласа "за" парламентът подкрепи кандидатурата на мнозинството за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/.

Левицата също бе номинирала кандидат - Николай Николов, но той бе подкрепен само от 79 депутати.

Пламен Георгиев досега е бил прокурор в Софийска районна и Софийска градска прокуратура, зам.-административен ръководител в Специализираната прокуратура, зам-министър на правосъдието, а от 2013 до момента - председател на КОНПИ.

Очаквано по време на двучасовия дебат социалистите остро възразиха срещу кандидатурата на мнозинството. Депутатите обаче не обсъждаха професионалните качества на кандидатите, а прозвучаха обвинения за политическа обвързаност и от двете страни.

Социалистите се осъмниха в независимостта на Пламен Георгиев, защото е бил зам.-министър в кабинета "Борисов" 1, а управляващите контрираха, че Николай Николов е бил общински съветник от БСП в Ловеч.

От БСП настояха и че изборът на ГЕРБ показва, че са били прави, когато са казвали, че Народното събрание не е мястото, където да се избира шеф на независимия орган.

"Изборът ви показва това, което ние все казвахме - когато НС избира ръководителя на този орган, вие рискувате да изберете човек, който е послушен, и да е свързан по някакъв начин с вас. Биографията му показва недвусмислено, че сме били прави през цялото време", каза соцдепутатът Антон Кутев.

Левицата призова и управляващите да изберат техния кандидат, за да докажат, че не се страхуват от борбата с корупцията.

"Сега ще имате възможността да докажете, че реално искате да се борите с най-големия бич - корупцията. Когато изпълнителната власт даде възможност да има коректив, това е реалната демокрация", настоя червеният Красимир Янков.

Мнозинството пък се възмути, че дебатът става грозен и се измества, и БСП критикува другия кандидат, вместо да изтъква преимуществата на своя.

Цветан Цветанов обвини, че червените депутати дават квалификации, а за техния кандидат Николай Николов се крият биографични данни, че е бил общински съветник от БСП.

Корнелия Нинова пък скочи, че изборът за председател е отдавна предопределен и настоя, че новият антикорупционен орган и шефът му започват с фалстарт.

"Той е предопределен, има съмнения за неговата обективност. Избирате зависим човек, неработещ закон, какво очаквате?", обърна се червената шефка към управляващите.

"Ключовата дума е доверие. Когато един орган няма доверие, той няма да бъде възприет от българското общество. Европа ни няма доверие и ни казва: Изпълнили сте всичко за Шенген и еврозоната, но имате корупция. Не решихте проблема с този закон", продължи тя.

Цветанов от своя страна контрира, че това е поредното внушение от опозицията, свързано с председателството.

"С вашия стил на поведение през цялото време искате да неглижирате председателството. Държавата се движи в правилната посока и това не може да го понесете!", заяви вторият в ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase