Снимка: Reuters

По 160% от социалната пенсия за старост да получава родител на загинал военнослужещ по време на мисия зад граница. Това искат от БСП с внесени поправки в Кодекса за социално осигуряване.

Още в края на миналата година червената шефка Корнелия Нинова даде заявка, че ще настоява да се даде възможност на родителите на загинали в мисии, да получават социално допълнение, каквото получават родителите на загиналите при изпълнение на наборна служба.

Промяната в КСО се отнася до родителите на 23-ма военни. 13 от тях не се завърнаха от Ирак, а 10 от Камбоджа.

Така че, ако предложението на левицата бъде прието от парламента, то ще струвана държавната хазна 55 589 лева годишно и то при положение, че всички загинали зад граница са били офицери и имат живи родители.

"От години родителите на загиналите се чувстват забравени от държавата, за която децата им дадоха живота си. Причината затова е, че Кодексът за социално осигуряване предвижда получаването на наследствена пенсия на родител, чието дете е починало по време на наборна служба, но не признава същото право на родител на загинал по време на задгранична мисия", мотивират се социалистите.

Според тях тези разпоредби са несправедливи и е крайно време да се променят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase