Снимка: архив "Булфото"

ДПС и ДОСТ са направили значителни стъпки към помирение с активната намеса на българи в Турция.
Това стана ясно по време на конференция на най-влиятелната неформална организация на български изселници в Турция Балгьоч.

Форумът, провел се в Бурса, отправи призив за помирение и преодоляване на конфронтацията между политическите формации, подкрепяни от етническите турци в България.

В конференцията участваха председатели на дружествата на българските турци, включени във федерацията Балгьоч, представители на ДПС, на ДОСТ и на НПСД, както и активисти на изселнически организации, съобщи БТА.

Още по темата

В словото си конференцията почетният председател на Конфедерацията на Балканските румелийски турци Турхан Генджоглу, който е водещ емисар на инициативите за обединение, информира за отбелязан напредък. Той обясни, че става въпрос за постигане на консенсус сред симпатизантите по най-критичния проблем – нуждата от обединение и премахване на политическата конфронтация.

Генджоглу разказа, че е провел разговори с с лидерите на ДПС и ДОСТ и според него "са направени значителни стъпки за помирение".

"Конфронтацията се оказа болезнен и дълъг процес за всички ни", каза Генджоглу, "защото дори близки роднини се озоваха във враждуващи лагери. Но сега е време да загърбим миналото, да оставим сръдните и да гледаме в бъдещето".

Той призова симпатизантите на всяка от формациите да не се поддават на провокации и да не използват езика на омразата и конфронтацията, а да съдействат за сближаването.

"В светлината на обсъдените на конференцията в Бурса въпроси, които са в подкрепа на обединението, предстои да проведем срещи с лидерите на ДПС и ДОСТ, за да ги запознаем с желанието и волята на сънародниците в Турция, и сега още повече вярвам, че ще се постигне обединение", каза още почетният председател на Конфедерацията на Балканските румелийски турци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase