Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Общ преглед

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер засипа с комплименти България и премиера й Бойко Борисов след съвместното заседание на еврокомисарите и министрите от българското правителство.

То бе една от съвместните прояви след вчерашното официално откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС.

"България е на добър път, държавният дълг е сред най-ниските в еврозоната, бюджетният дефицит е нещо непознато тук, безработицата пада, всичко това показва, че е постигнат сериозен напредък", каза Юнкер на съвместната пресконференция с Борисов.

Той отново се застъпи за членството на страната ни в Шенген и обясни, че България, като всички страни-членки, има право и задължение да влезе в еврозоната. Шефът на ЕК обаче уточни, че не очаква утре сутринта страната да приеме еврото.

Още по темата

Провокиран от журналистите да коментира твърденията в някои световни медии, че България е най-корумпираната страна в ЕС, Юнкер пак похвали кабинета. 

"Българското правителство се бори с корупцията и постига напредък през последните години. Убеден съм, че този проблем ще намери своето решение", каза шефът на ЕК. Той все пак обясни, че у нас има проблеми с корупцията, но те били такива като на "други места".

Шефът на ЕК обясни, че би било твърде опростенческо да се говори, че цяла България е изцяло корумпирана.

Преди пресконференцията на Борисов и шефа на ЕК бе подписан проекта "Юнкер" за 100 млн. евро, с който ще се създадат 210 нови работни места у нас и ще се подпомогне развитието на земеделието ни.

С този проект България става №3 в плана "Юнкер" като инвестиция на глава на населението.

"С подписаните между ЕК и България договори у нас влизат над 350 млн. евро по програма на Европейската инвестиционна банка за намаляването на лихвите", обясни българският премиер.

Юнкер и Борисов начертаха основните теми, които ще решава Съветът на ЕС под председателството на България. 

Сред тях водеща ще бъде свързаността със западните Балкани и подобряването на отношенията с Турция.

"Няма съмнение, че Западните Балкани са свързани като държави повече помежду си, но искаме да ги свържем и с другите страни в Европа", каза Юнкер. Той обясни, че ще очаква да се информира от първа ръка от какво имат нужда страните в региона по време на Срещата на върха на Западните Балкани в София през май.

Шефът на ЕК обясни, че в следващия мандат на Комисията и на Европарламента може реално да се започне подготовка по разширяването на ЕС в района. Според него е важно страните тук да имат европерспектива, за да не се повтарят събитията от началото на 90-те.

Газовите доставки в региона също са сред темите, които ЕК и България обсъждат.

"Знам, че това е висш политически интерес за България и ние подкрепяме амбициите на българското правителство. Газовите доставки трябва да са свързващи, а не разделящи", каза още Юнкер.

Темата за Турция и отношенията й с ЕС също е сред важните за Брюксел и Българското председателство.

"И Турция, и Русия са големи съседи на ЕС, тези теми много внимателно трябва да се разглеждат, моето мнение е, че трябва да нормализираме отношенията", каза премиерът Бойко Борисов.

Юнкер повтори, че диалогът с Турция е важен за ЕС, но докато има журналисти в турските затвори, отношенията няма как да се изгладят.

"Турция е голям наш съсед", каза Борисов и изрази надежда, че с корекции от страна на Турция и с "нашата политическа воля" ще се постигне най-доброто за региона и ЕС.

Юнкер и Борисов коментираха и надеждите си за бързо съставяне на кабинет в Германия.

"Йотингер каза, че има положителни информации от Германия, дай боже да излезе бял дим от там", каза българският премиер.

Извън темите на председателството българският премиер се извини на софиянци за блокираните улици и им обеща, че подобни мерки за сигурност ще има само още веднъж – на 17 май.

Юнкер пък се възхити на България и нарече Борисов свой голям приятел. Шефът на ЕК обясни, че харесва много шопската салата и суджука и се надява да ги опита на обяд.

Коментари Напиши коментар

178

Стамат

преди 8 месеца

"България е на добър път!"
На най-добрия! :-D

177

Анонимен

преди 8 месеца

Българския бизнес е закърмен с борчески изстъпления и подпомогнати от държавата грабежи на народа. Докато не се върне смисъла на съществуване на България, тя ще зачезва.

176

Анонимен

преди 8 месеца

ЖАН-Клод Юнкер каза, че е влюбен в Бойко и вм луканката.
Днес даже нямаше търпение и на два пъти публична го награби и разцелува с мокри целувки.