Снимка: БТА

Общ преглед

Голям фурор със своята реч по време на откриването на българското председателство на Съвета на ЕС предизвика председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Политикът, който е поляк, произнесе цялата си реч на български език, като я започна със стихотворението "Отечество любезно" на Иван Вазов.

Още по темата
"Добре е, че един от приоритетите на българското председателство е бъдещето на Западните Балкани. Кой друг, ако не вие, потомците на Спартак, наследниците на най-старата държава в Европа, вие които никога не сте загубили бойно знаме в битка, кой друг би бил на висотата на тази важна и изключително трудна задача да се поднови европейската перспектива за целия регион", посочи в своята реч Туск.

"Като поляк, аз добре разбирам колко много работа, кураж и решимост ви е струвало на вас, българите, да постигнете тези европейски успехи за вашето Отечество. Никой не ви е дал нищо даром, вие самите на първо място сте творците на този исторически обрат, на тези нови по-нови красоти“, подчерта председателят на Европейския съвет.

По думите му всички искат на Балканите да има стабилност, сигурност и благоденствие. "Това заслужават хората в целия този регион“, посочи още Доналд Туск.

"Вие винаги сте били решителни и смели, което потвърдихте и през последните години. Ето защо аз вярвам, че вашето председателство ще бъде толкова резултатно, колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков на Световната купа", завърши словото си Туск.

"Председателството съвпада с ключов момент, ред знакови инициативи за определяне на бъдещето на ЕС са в ход, не бих могъл да си представя по-добра личност от добрия ми приятел Бойко Борисов, която да поеме лидерството за 6 месеца, а и за по-нататък", заяви пък председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

"Гордея се, че съм малка част от присъединяването на България към ЕС“, посочи той. "България води Европа от тази вечер, България е страна, към която изпитвам особена слабост. Вашето място е в Европа, в еврото и ние сътрудничим с вас по този въпрос. Комисията е на страната на България“, обяви още председателят на ЕК и завърши със "Съединението прави силата".

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви в своята реч, че българското председателство е добро време за размисъл как да направим ЕС по-ефективен, по-демократичен и по-гъвкав. Той благодари на българските институции и правителството за силния ангажимент в защита на общата граница на ЕС, както и за сътрудничеството между българската армия и полиция и европейските им колеги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар