Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Четири часа продължи заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), на което бяха обсъдени политиката за сигурност и отбрана на ЕС. Шест доклада са били прочетени пред участниците, обясни президентът Румен Радев.

Три от тях - от военния министър Красимир Каракачанов, от министъра на икономиката, образованието и председателя на БАН.

Председателството на Съвета на ЕС в контекста на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС е голяма отговорност, но предоставя и значителни възможности на България в няколко много важни направления -около това са се обединили всички участници в днешното заседание, свикано на "Дондуков" 2.

Самият Радев обяви след края му, че приветства кабинетът заради това, че повиши разходите за отбрана на 2% от БВП.

"България трябва да излезе с ясни предложения. Обединихме се, че трябва да има ускорено приемане на мерки, които да идентифицират всички тези области, проекти, научни звена, предприятия. От съществена важност е в качеството си на председатели на Съвета на ЕС да покажем, че можем да изпълняваме ефективно тази роля. Затова трябва да покажем, че планираме нашата отбранителна политика по европейски образец", каза още президентът.

Според него България се нуждае от програма, която да обхване финансите на отбранителната политика и след 2024 г.

"Стигнахме до общата позиция, че България трябва да излезе с ясни предложения, които да гарантират запазването на динамиката в постигането на целите на глобалната стратегия на ЕС в сферата на сигурността и отбраната. Също така засилване на сътрудничеството в областта на отбраната между страните членки. Разбира се, способстване на тяхната пълноценна интеграция като въоръжени сили, отбранителна индустрия и наука в интеграционните европейски проекти в сферата на сигурността и отбраната. Разбира се, способстване за това българските въоръжени сили, отбранителна индустрия, малки и средни предприятия и наука пълноценно да се интегрират в процесите на изграждане на обща европейска отбрана", добави президентът.

Той уточни, че предвид динамичната среда за сигурност и състоянието на нашите въоръжени сили, са стигнали до много важен консенсус, че този план остава открит и трябва своевременно да бъде прегледан и надграждан, така че България да преследва развитието на адекватни отбранителни способности на средата за сигурност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase