Снимка: Архив, Булфото

Народните представители са говорили близо 250 часа от парламентарната трибуна или 10 денонощия и половина от началото на мандата през април 2017 година досега, става ясно от справка за "Монитор".

Данните показват, че най-бъбриви са депутатите от ГЕРБ. На върха на класацията попада шефът на правната комисия Данаил Кирилов, който е говорил близо 14 часа. Той се е качвал на трибуната в пленарна зала точно 445 пъти.

Втора след него се нарежда колежката му Менда Стоянова, която оглавява бюджетната комисия в НС. За разлика от Кирилов тя е участвала в дебати 338 пъти на общо времетраене малко над 9,50 часа.

Причината Кирилов и Стоянова да са първи в списъка на най-бъбривите депутати е, че през оглавяваните от тях две комисии минават повечето от законопроектите, които се внасят в НС, отбелязва изданието.

В топ пет на най-разговорливите депутати, които активно участват в разискванията в зала, попада и шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той е взел думата точно 141 пъти и е говорил в защита на своите тези близо 7 часа. Плътно зад него го следва едно от остриетата на ДПС – Хасан Адемов, който пък се е изказвал 6 часа и 11 минути. Това означава, че е излизал на трибуната 101 пъти. Класацията затваря социалистът Георги Гьоков.

От лидерите на парламентарни групи след Цветанов най-много е говорила Корнелия Нинова, която е заковала хронометъра на 4 часа и 41 минути. Соцлидерката е излизала на трибуната точно 63 пъти.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ е вземал думата 23 пъти и се е изказвал общо 2 часа и 58 минути. Лидерът на "Воля" Веселин Марешки е говорил и 2 часа и 29 минути и е взимал думата 72 пъти, докато Карадайъ е взимал думата 23 пъти.

За разлика от предишния мандат този път лидерът на „Атака“ Волен Сидеров е по-скромен със своите 1 час и 21 минути.

Тази година само трима от депутатите не са проронили и дума за разлика от миналата година, когато са били 10. 193 депутати са задали въпроси към министрите от кабинета по време на парламентарния контрол, с което обаче не може да се похвалят останалите 47 народни избраници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase