Снимка: архив, БулФото

Шефът на комисията по енергетика в парламента Делян Добрев алармира за рекет от страна на търговци на електроенергия на свободния пазар. Той разкри, че те предлагат значително по-високи цени спрямо тези на регулирания пазар.

"Стотици хиляди фирми са потърпевши заради шепа търговци, които по някакъв начин притежават електроенергията в България на свободния пазар и поставят предприятията буквално на ръба на фалита", обясни Добрев.

По думите му през последните няколко месеца енергията расте с двуцифрени проценти без никаква причина.

"Ако през последните години електроенергията на свободния пазар струваше 60-75 лева, сега има жалби от малки предприятия, които са получили оферти от своите търговци за 120 лева. Този проблем ескалира и касае целия бизнес", настоя депутатът от ГЕРБ.

Добрев апелира предприятията да не се поддават на този натиск и шантаж, а да проверят възможността да се върнат на регулирания пазар, където цената е фиксирана на 76 лева.

"Казано просто - да минат обратно към НЕК и да плащат 76 лева за електроенергия, а не 100-120", обясни шефът на енергийната комисия.

Той допълни, че делът на свободния пазар се е развил до 55%, тъй като досега цената е била по-ниска от тази на регулирания пазар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase