Снимка: архив "Булфото"

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан призова да не се партизира трагедията от Възродителния процес.

На 26 декември се навършват 33 години от събитията, дали началото на последния етап от така наречените майски събития.

"Комунистическата власт на диктатора Тодор Живков разстреля с калашници мирни български граждани заради съпротивата им за светостта на името и вярата. Сред жертвите бе и 17-месечната  Тюркян. Лобното място на Тюркян и площадът на Момчилград са свещени места за неопетнена от партиен егоизъм човешка памет и почит", обяви Местан в позиция, изпратена до медиите.

Още по темата

Според него героизмът на жертвите е гражданският влог на турците и мюсюлманите в българската демокрация.

"През студената декемврийска зима на 1984 г. един срещу друг се изправиха войските на комунистическото МВР и един героичен народ. Тогава беше само БКП и лакеите й стратези на мракобесния асимилационен фронт на Възродителния процес. Нямаше ДПС, нямаше ГЕРБ, нямаше СДС, ДОСТ и прочие", пише още Местан.

Затова според него нито една партия няма право да си присвоява тези дати и да ги включва в партийния си календар.

Лидерът на ДОСТ припомни предложението си те да влязат в историческия календар на страната и да се почитат по държавен протокол.

"Не бях чут, за съжаление. Не беше чут и синът на убитата Айше Моллахасан – Фикри, на 26.12. миналата година, когато призова депесарите: "Махнете партийните си знамена. Това е денят на майка ми, на Тюркян и на другите жертви и герои . . .", пише още Местан.

Той обяви, че партията му ще подкрепи този призив и всички ще сведат глави на гроба на жертвите по човешки и без партийни знамена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase