Снимка: архив "Булфото"

Съдбата на царските имоти трябва да бъде решена със специален закон. Това смята правосъдният министър Цецка Цачева. Според нея приемането на такъв закон е неизбежно, защото и действащият в момента мораториум го изисква.

"Мораториумът, гласуван от 43-ото Народно събрание, също казва, че действа до приемането на закон", каза Цачева пред БНТ. 

В момента в правосъдното министерство работи специален екип, който ще излезе с препоръка към депутатите.

"Те бива да бъдат оставени сами да решат този въпрос. Трябва да се ползва експертизата и опитът, събран досега", смята Цачева. Тя допълни, че има списък от 1947 г., който казва кои имоти са държавни и кои на монарха.

Още по темата

"Не е нормално да се приеме, че монархът не е притежавал никакво имущество. Добре ще бъде за българската държава да се намери законовата форма да се реши този казус", каза още правосъдният министър.

Преди време се появи информация, че държавата подготвя сделка с царя – да го остави да ползва имотите си срещу отказа му да съди страната в Страсбург. Сакскобургготски пък коментира новото напрежение около имотите му с въпрос: "Ако бяха на държавата, защо тогава тя ги одържави?"

Цецка Цачева коментира и доклада на Европейската комисия за България.

"Той е обективен, отчита напредъка по 17-те стъпки по препоръки от януарския доклад. Отчита се, че правителството е успяло да навакса изоставането при служебния кабинет", каза Цачева.

Тя оценява тона на доклада като позитивен и обективен.

"Констатирано е, че правителството е успяло да навакса времето и на служебното правителство. Докладът обективно очертава ситуацията, която е актуална у нас сега", каза още правосъдният министър.

Цачева обясни, че утре започва второто четене по антикорупционния закон и че той трябва да бъде приет до края на годината.

"Предвидени са и промени в Наказателния кодекс срещу корупционни престъпления и срещу групи за организирана престъпност. Това е посочено и в препоръки на ЕК. Няма препоръка, по която да не се работи, това се отчита и в доклада", каза още правосъдният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase