Снимка: архив Reuters

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди днес проект за постановление на Министерския съвет за увеличение на минималната работна заплата за 2018 година.

Проектът предвижда най-ниските възнаграждения през следващата година да станат 510 лева, а минималната часова работна заплата - 3,07 лв.

В предложението си за увеличаването социалният министър Бисер Петков пише, че за определянето на нов размер на минималната работна заплата благоприятстват положителните тенденции на пазара на труда, устойчивият ръст на доходите от труд, съчетани с продължаващо нарастване на производителността на труда в страната.

През 2018 г. минималната работна заплата ще се увеличи с 10,9 на сто от 460 лв. на 510 лв., ще се стимулира активността на пазара на работната сила, което ще доведе до значително нарастване на доходите на най-нискодоходните групи на пазара на труда и ще се повиши и покупателната способност и жизненото равнището на населението, пише още в доклада.

Повишаването на минималната работна заплата отразява заявения приоритет на правителството за устойчиво повишаване на стандарта и качеството на живот на населението в страната, се допълва в документа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase