Снимка: Facebook

Номерата на колите няма да се свалят заради изтекла книжка. Това решиха в сряда депутатите от транспортната комисия, които гласуваха на второ четене промени в Закона за движение по пътищата.

Мнозинството прие, че санкцията трябва да бъде временно спиране на колата от движение.

Повечето депутати бяха съгласни, че мярката със слагане на автомобила на трупчета за 6 месеца заради изтекла книжка е прекалено крайна, и заявиха готовност да я променят.

Темата повдигна икономистът Владимир Каролев, след като номерата на неговия автомобил бяха свалени заради изтекла шофьорска книжка.

Още по темата

И зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов се съгласи, че прекратяването на регистрацията на автомобила е прекомерно като санкция.

Степента на обществена опасност не би трябвало да се приравнява с шофиране без книжка, употреба на алкохол и наркотици. Той предложи санкцията да бъде сменена със спиране от движение на автомобила.

Депутатът от БСП и зам.-председател на комисията Георги Свиленски предложи този текст да отпадне изцяло и да остане глобата от 100 до 300 лв., а другите санкции да се разглеждат при изготвянето на изцяло нов закон, което предстои.

Свиленски припомни, че преди 2 г. този текст е бил приет с аргумента, че не може да се прави разлика между човек, който шофира без книжка, и шофьор с изтекло свидетелство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase