Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Само 30 минути, след като парламентът започна работа и шефката му Цвета Караянчева пожела успешен ден на депутатите, заседанието беше прекъснато за половин час.

Тази извънредна почивка на народните избраници стана факт по предложение на шефа на правната комисия в НС Данаил Кирилов от ГЕРБ, за да имат възможност шефовете на служби, вътрешният министър Валентин Радев, главният прокурор Сотир Цацаров да дойдат в парламента.

Присъствието им в НС става по искане на социалистите, които настояват те да участват при разглеждането на доклада на Националното бюро за контрол на специални разузнавателни средства (СРС) за 2016 г.

Още миналата седмица от БСП поискаха изслушване на шефа на Бюрото Бойко Рашаков заради негово твърдение от лятото, че магистрати, политици и журналисти са били подслушвани нерегламентирано с цел сплашване, като в основата на това стояли ДАНС и прокуратурата.

Мнозинството обаче отложи предложението на левицата за тази седмица с аргумента, че и без това в програмата на депутатите влиза докладът на Бюрото.

Въпреки това и днес управляващи и опозиция поспориха доста коя точка да бъде, кого да извикат.

По искане на ГЕРБ първоначално докладът беше трета точка, но заради това Таско Ерменков от БСП отсече, че времето за работа на парламента днес трябва да се удължи до приемането й.

След това червената шефка Корнелия Нинова обвини управляващите, че отказват да удължат заседанието, защото ги е страх от това, което ще чуят.

"Това е доказателство, че не искате да се гледа, от какво ви е страх, ще скриете обсъждането на цената на погазването на закона, но няма да успеете, тя рано или късно ще лъсне пред обществото, за пореден път чрез процедурни хватки ГЕРБ се опитват да се скрият, защото ги е страх от истината, която ще чуят от трибуната", скочи тя.

След нейните обвинения мнозинството реши, че докладът ще е точка първа и ще се изчакат шефовете на службите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase