Снимка: Булфото, архив

Има достатъчно данни и архивни документи, които установяват точно и ясно каква институция е било интендантството на Негово Величество. Има и документи, които посочват кои имоти са лична собственост на Фердинанд I и Борис III. Това заяви Любомир Денев, адвокат на държавата по едно от делата за царските имоти.

Още по темата

Става дума за делото "Кричим", което държавата спечели и което отне имота от Симеон Сакскобургготски. Според него нещата са пределно ясни и всеки един спор може да завърши или със
съдебно решение или с компромиси.

"Политически сделки няма защо да се правят", отсече той пред Нова тв.

Във вторник стана ясно, че спорът за царските имоти се връща в съда. Това се случи, след като държавата направи нов завой по казуса и се отказа от споразумение с фамилията Сакскобургготски.

Министерството на правосъдието препоръча претенциите за наследствени дворци и гори да бъдат уредени със специален закон, който парламентът да приеме.

"Предполагам, че неизбежно ще се разбунят страстите, защото във времето политически въпросът е бил представен от много гледни точки", смята адвокат Ели Христова, която защитава интересите на Симеон Сакскобургготски.

"Искам изпълнителната власт да не се оттегля от казуса с царските имоти, защото в делата държавата се представлява от регионалния министър и земеделския министър (по делото за горите)", посочи тя.

Според нея, ако Министерския съвет подготви законопроект това би било добре дошло.

Ели Христова е убедена, че няма как страстите да се разжорещят, но при внимателен анализ имало начин да се стигне до споразумение.

Към момента продължават да се водят делата за Царска Бистрица, за Двореца "Врана" и за царските гори в Рила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase