Снимка: Булфото, архив

Какво правим с електронното и машинното гласуване? Около този въпрос се обединиха социолози и изборни експерти, които решиха да изпратят становище до управляващите. Това стана по време на VI-та Национална конференция по изборни системи.

Още по темата

"Какво правим с електронното и машинното гласуване са два тежки въпроси, които изискват отговор", каза бившият член на ЦИК Михаил Константинов. Той обясни, че през последните седмици се наблюдава хакване на хиляди смарт карти в Естония, Испания и други страни в Европа, които поставят в риск парите и електоралните права на много избиратели. 

Според професора хакването на електронното гласуване е все по-голяма опасност за е-вота. На този фон у нас се готви въвеждането му и първите експерименти след няколко седмици. 

Във вчерашния ден на конференцията Константинов и други експерти и социолози се обявиха против електронното гласуване. 

Константинов попита и какво правим с машинното гласуване и припомни, че според последните промени в Изборния кодекс следващата година задължително  трябва да има възможност и за електронно и за машинно гласуване. 

Представител на ЦИК на конференцията пък призна, че комисията е в омагьосан кръг по казуса с машинното гласуване.

Проблемът бил, че ЦИК не може да предприеме нищо по казуса преди да има указ на президента за насрочване на изборите. 

"Въпросът трябва да стане обществен. Ще купуваме ли машните, ще ги наемем ли", питат ЦИК-аджиите.

Те припомниха, че по закон машини за гласуване трябва да има и в болниците, и в зятвора, и в подвижните избирателни секции, както и на корабите.  

По данни на ЦИК, ако машините се наемат, това ще струва на държавата около 25 млн. лв., а ако се купят - около 40-50 млн. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase