Снимка: Булфото

Дебатите по рамката на държавния бюджет за 2018 г. предизвикаха вечерни препирни в парламента между управляващи и опозиция.

"ГЕРБ прави бюджет не за българите, а за купуване на влияние, задкулисни договорки и печелене на избори", заяви председателят на ПГ на БСП Корнелия Нинова. Според нея управлящите са превърнали "най-висшата форма на политика - бюджет, в най-грозната форма за купуване на политическо влияние и купуване на политическо спокойствие".

Още по темата
Лидерът на БСП изрази мнение, че от ГЕРБ не предлагат нищо ново, а само доказано неработещи системи. "Защо доказано? Нека да видим какво става с образованието. Все повече деца отпадат от училище, все повече се увеличават онези, които са неграмотни. В здравеопазването се увеличава броят на закритите болници и хората, които нямат достъп до качествено здравеопазване. Близо 3 млн. са на прага на бедността. Демографската катастрофа – продължаваме да се топим", допълни лидерът на БСП, цитирана от "Фокус".

Освен това, по думите й бюджета за следващата година няма предпоставки за растеж в икономиката.

"Ако от БСП бъдат на власт и реализират алтернативния си бюджет - 2014 г. ще ни се види слънце", отвърна от своя страна председателят на Бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова.

"Предвиждате 1,8 млрд. лв. повече разходи. За сметка на какво са тези разходи? Вие предвиждате намаление на приходите от данъка върху физическите лица на 1,8 млрд. лв. Предвиждате увеличение на приходите от корпоративен данък с 216 млн. лв, но за да се постигне то, ние трябва да имаме ръст на БВП 10,6 %. Предвиждате приходите по ДДС да се увеличат с 1,1 млрд. лв., но за да постигнем това увеличение, трябва да имаме промяна нагоре в крайното потребление на текущи цени 14 %, за да се случи това, което вие предвиждате", попита Стоянова.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов също отговори на Нинова. "Ако ГЕРБ беше управлявал без прекъсване през последните осем години, щяхме да сме с по-голям икономически растеж и с по-малък дефицит", посочи той. " Две от тези осем години вие бяхте на власт и ни върнахте с осем години назад; нямаме формула за деление на наши и на ваши по отношение на общините", декларира Цветанов.

В крайна сметка Народното събрание прие рамката на държавния бюджет за 2018 г. с приходи от 23,515 млрд. лева и разходи от 11,923 млрд. лева. Рамката беше приета със 120 гласа „за“, 86 „против“ и 1 „въздържал се“.

Приходите от данъци са в размер на 21,040 млрд. лева. Предоставените трансфери за общините са 3,264 млрд. лева. В рамката на бюджета са предвидени разходи за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия в размер на 70 млн. Лева.

В бюджета за 2018 г. се предвижда икономическият ръст слабо да се забави до 3,9%.

Крайното потребление ще се повиши с 4,7 %, а ръстът при инвестициите ще се ускори до 4,3 %. При засилване на вътрешното търсене, растежът на вноса на стоки и услуги ще достигне 7,1 %.

През 2018 г. нивото на безработица се очаква да се понижи до 6,2 %. В средносрочен план за данъците не се предвиждат значителни промени, като се запазва правителственият приоритет за ниски данъци.

Депутатите продължават своята работа по бюджета, след като по-рано днес решиха да удължат работното си време до 23 часа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase