Снимка: Dnes.bg

След петчасови дебати депутатите приеха и на второ четене бюджета на Държавното обществено осигуряване /ДОО/ за 2018 г.

Очаквано от БСП и ДПС не останаха доволни от него и предложиха да се заложат повече средства за по-високи пенсии и обезщетение при майчинство. От левицата настояваха и за увеличаване на максималния осигурителен доход от 2600 лева на 3300 лева, което бе отхвърлено.

Още по темата

Рамката на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2018 година би приета в размер на 11, 067 млрд. Лева. От тях 9 455 млрд. лева са предвидени за пенсии.

В бюджета е заложено увеличение на осигурителната вноска за фонд "Пенсии" с 1 процент. Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст, както и социалната пенсия за старост се увеличават от 1 юли догодина с 3,8 на сто по швейцарското правило.

От 1 януари минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се повиши до 200 лв., а от 1 юли става 207,60 лв.

Повишават се изискуемите възраст и осигурителен стаж при пенсиониране за всички категории труд. От 1 януари 2018 г. процентът за всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула се увеличава от 1,126 на 1,169.

От следващата година се повишава и минималната работна заплата от 460 на 510 лева. Увеличението на минималните осигурителни прагове за 2018 г. Е с 3,9 на сто. Запазва се размерът на максималния осигурителен доход за всички осигурени лица от 2 600 лв.

Обезщетението за майките, които отглеждат малко дете през втората година се променя от 340 лева на 380 лева.

Увеличава се и минималният дневен размер на обезщетението за безработица от 7,20 лв. на 9 лв. и се определя дневен максимален размер - 74,29 лв. Променят се и изискванията за право на парично обезщетение за безработица - внесени и дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" най-малко 12 месеца от последните 18 месеца.

Минималният осигурителен доход за земеделските производители се увеличава от 300 на 350 лева. Предложението на управляващите бе увеличението да бъде 480 лева, но в крайна сметка бе прието това на БСП за 350 лева. Увеличението на минималния осигурителен доход за земеделските производители срещна отпора на ДПС, които искаха то да бъде 330 лева.

От левицата поискаха да се заложат повече пари за пенсии и обезщетение при майчинство и безработица.

"Уязвимите социални групи не намират закрила в този бюджет. Няма и сериозни стъпки за увеличаването на приходите в бюджета на ДОО", настоя червеният Георги Гьоков.

ДПС пък предложи увеличение на пенсиите с 5,2%, а не с предвиденото 3,8%, което ще коства 167 млн. повече. Хасан Адемов от движението пресметна и че 3 200 000 са заетите лица, но осигурените са само около 2 700 000 и така на практика много приходи не фигурират в бюджета на ДОО.

Ирена Димова от ГЕРБ обаче контрира, че в бюджета няма популизми, а от опозицията не обясняват откъде ще дойдат средствата за това увеличение на пенсиите.

Социалистите настояха и максималният осигурителен праг да се вдигне от 2600 лева на 3300 лева, тъй като така се облагодетелствали по-богатите. Като аргумент от БСП дадоха пример с депутатите, които взимат над 3000 лева, но се осигуряват на максималния праг.

"Не мотивираме хората да се осигуряват на реалните си доходи. Честно ли е депутатите, които взимат повече от 3000 лева, да се осигуряват на този праг? Това означава, че ние имаме по-малка осигурителна тежест", каза Драгомир Стойнев.

В отговор социалният министър Бисер Петков обясни, че максималният осигурителен доход е регулатор на максималната пенсия, която в момента е 910 лева.

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 4 години

Нов бюджет - стара Мизерия! Предлагам НИЕ- Работодателите на нашите депотати да гласуваме : - депотатските възнаграждения да са равни на обещетението за гледане на дете до 2 год. възраст , или още по-добре на Минималната пенсия. Едва тогава ще настъпи СПРАВЕДЛИВОСТ. Едва тогава, ще се намерят необходимите средтва за пенсии и обещетения. И защо само 9 лв. на ден обещетение за безработни, щом като на завърналите се от Европа нашенци намират средства да изплащат по 74.29 лв на ден обещетение ?

13

Анонимен

преди 4 години

Малиии доход 3000лв. минавал в графа "богатство", хахаха! Това са 1500 евро заплата при месечни разходи поне равни а в някои случаи и по-високи от тези в държави, в които това е минимален месечен приход! Айде стига сме били Овци вече и сме ви слушали 60-тарския патос!Много ще ме стимулирате с 380лв. да изпусна "богатството" и да родя второ дете! Ще работя до припадък, мъжа и той и така...докато ни издържат силите и нервите да стигнем до 300лв. пенсия един ден :(

12

анонимен

преди 4 години

ГЕРБ се подиграват с майките, пенсионерите и работещите честни хора.България-най-пропадналата държава в Европа.Гарантирано от ГЕРБ.