Владислав Горанов. Снимка: архив, Булфото

Финансовият министър Владислав Горанов защити пред депутатите своите разчети за макрорамката и се заигра с изказването на соцдепутата Иво Христов, който си позволи да определи 80% от българите като „дебили“.

„Този бюджет е за 100% от българските граждани, а не за 80“, отсече финансист №1 и добави, че народните избраници за поредна година трябва да разпределят благата, създадени от хората.

Още по темата

Той се похвали, че за следващата година приходите ще са повече от тази, дефицитът ще намалее, данъците няма да търпят промяна, ще има скок и на заплатите, които все пак ще си останат по-ниски от тези в останалите страни от ЕС.

„Ако искате да преразпределяме повече, трябва да се върнем на вашата позиция за скок на данъците, но нека да приемем, че понякога тези 80% взимат превес при вас и се чуват неверни тези“, обърна се той към опозицията, която иска да се замени плоския данък с прогресивен.

Според Горанов бюджетът е еманация на отношение на управляващите към управляваните, а за властимащите сега е важно съществуващият модел на данъчната политика да бъде запазен.

Финансовият министър обясни още, че акценти в бюджета ще са образованието и здравеопазването.

„Продължаваме в инвестициите в човешките ресурси, вярно, по-рано трябваше да направим промени в качеството на средното образование, закъсняхме и плащаме тази цена, сега на практика няма безработица, а свободни работни места, за които не могат да бъдат намерени служители“, призна той.

Горанов допълни, че ще има и повече пари за здраве, но настоя за дебат и то извън този за бюджета, за това как да се подобри качеството на услугите в системата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase