Снимка: visualhunt.com

Бюджетът на държавното обществено осигуряване /ДОО/ за 2018 г. мина на първо четене със 123 гласа в парламента. ГЕРБ, "Обединените патриоти" и "Воля" гласуваха "за", а БСП и ДПС очаквано бяха "против".

Още по темата
Георги Гьоков от БСП настоя, че бюджетът на ДОО не решава основните проблеми на българите - демографската криза, бедността, неравенството и ниските доходи.

"Няма да подкрепим нещо, което не се различава от предишните 7 на същите автори. Няма как да правиш едно и също нещо, а да очакваш подобрени резултати. Това е осми бюджет на ГЕРБ, който за осма година води до никъде. Води до застой и административно харчене на милиони", настоя социалистът.

По думите на Гьоков се имитира социална ангажираност, като и трите бюджета се представят като социални.

Според Хасан Адемов от ДПС бюджетът на ДОО не разширява правата на осигурените лица, а ги ограничава. Той коментира и определението на вицепремиера Валери Симеонов, че държавният бюджет е "богата пица Калцоне" и контрира, че по-скоро е "постна пица кЪлцоне".

От ГЕРБ настояха пък, че бюджетът на ДОО е реалистичен, покрива критериите за общественото осигуряване и гарантира устойчивото повишаване на доходите на гражданите.

"Много е лесно да критикуваш, когато си в опозиция, когато не държиш сметка за финансовата стабилност и не носиш отговорност за управлението на държавата. Бюджетът на ДОО за 2018 г. е бюджет на баланса между социалната сигурност и социалната справедливост", аргументира се Светлана Атгелова от ГЕРБ.

В проекта за бюджет на ДОО е заложено повишение на пенсиите с 3,8% от юли 2018 г. От същата дата минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се повиши до 207,60 лв., а социалната пенсия за старост ще стане 125,58 лв.

Минималната работна заплата скача от 460 лв. на 510 лв. Също така се предлага обезщетението за отглеждане на дете от една до двегодишна възраст да се увеличи от 340 лв. на 380 лв.

Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се запазва в размер на 35 на сто от максималния осигурителен доход – 910 лв. Средният размер на пенсията на един пенсионер през 2018 г. се предвижда да стигне 362,97 лв., което е с близо 20 лв., или с 5,5% повече в сравнение с 2017 г. През 2018 г. за изплащане на пенсии са предвидени 9,454 млрд. лв. – с 478,6 млн. лв. повече в сравнение с очакваните разходи през настоящата година.

Със законопроекта се предлага минималният дневен размер на обезщетението за безработица да се увеличи от 1 януари от 7,20 лв. на 9 лв. От същата дата се определя дневен максимален размер на обезщетението 74,29 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase