Архив: Булфото

След продължили близо два часа дебати, парламентът пусна на първо четене правителствения бюджет на НЗОК за следващата година.

Очаквано от опозицията не бяха доволни от сметките за здраве като основните им мотиви бяха липсата на реформаторски решения, на концепция за развитието на системата и опасения, че ще се задълбочат балансите.

От ГЕРБ отговориха на критиките на БСП и на ДПС, че твърденията им са политически, а парите за здраве са повече в сравнение с 2017 г.

В бюджета на НЗОК за 2018 г. са предвидени близо 3,865 млрд. лв. приходи и трансфери и разходи в размер на 3,858 млрд. лв. Парите са с над 400 млн. лева повече спрямо този за 2017 година, като увеличението е основно за болнична помощ и лекарства.

Здравноосигурителните приходи са в размер на 3,818 млрд. лв., от които 2,556 млрд. лв. са приходи от здравноосигурителни вноски и 1,262 млрд. лв. са трансфери за здравно осигуряване. Очакваните приходи от здравни вноски са с 276 млн. лв. повече, отколкото през 2017 г.

За медицински дейности плащанията са 2,337 млрд. лв., в това число - първична извънболнична медицинска помощ – 207 млн. лв.; специализирана извънболнична медицинска помощ (вкл. за комплексно диспансерно/амбулаторно наблюдение) - 222 млн. лв., медико-диагностична дейност - 83 млн. лв., болнична медицинска помощ – 1,8 млрд. лв.

За дентални дейности са предвидени 157 млн. лв, като в сферата на денталната помощ е заложено осигуряване на 6,5 млн. броя дентални дейности, което е с 2,6 млн. повече от предходната година.

За лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели ще отидат 1,098 млрд. лв.

Заложеният в проекта резерв за 2018 г. е в размер на 114 млн. лв., което представлява 3% от сумата на приходите от здравноосигурителни вноски и трансферите за здравно осигуряване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase