Снимка: архив Bulphoto

Няма нищо извънредно в заседанието на Конгреса, той е постоянно действащ орган. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на заседанието на 49-ия Конгрес на БСП.

Лидерът на БСП приветства делегатите и поясни, че заседанието не е извънредно, а е свикано за да обсъди актуални политическите въпроси.

Още по темата

"Има ли толкова важни и актуални политически въпроси, които да се нуждаят от обсъждане във върховния ни орган. Да, за пръв път България е председател на Съвета на ЕС. Това е възможност страната ни да бъде не само домакин, но и активен участник във вземането на решение за бъдещето на Европа. Ние декларирахме, че ще подкрепим правителството за председателството при едно условие, че приоритетите на това председателство бъдат изготвени в парламента от всички парламетарно представени партии и в национално съгласие. Г-н Борисов прие това условие и разбира се, не го изпълни. Обществото ни не беше ангажирано в смислен дебат как да се развива ЕС. Правителството сведе председателството до техническа подготовка“, коментира Нинова.

Според нея трябва да се чуе мнението на цялата партия и да се ангажират българските граждани по този така важен за България и за живота на всеки един от българите въпрос. „Втората тема е Бюджет 2018“, каза Нинова.

По думите й вярно е, че бюджет се прави от правителството, но е работа на опозицията да представи своята алтернатива.

"Ние сме поемали ангажименти и сме длъжни пред онези почти 1 млн. българи, които ни подкрепиха да спазваме обещанията си“, заяви лидерът на БСП. По думите й това е тест за тяхната политическа зрялост или политическото им високомерие.

"Упрекват ни, че БСП все още не е опозицията, още не е алтернативата, че не е готова за предсрочни избори. Каква по-ясна заявка за бъдещо управление от проекта за бюджет, който включва и конкретни политики, посочи Нинова в словото си.

"Бюджет се прави от правителството, но е работа на опозицията да предлага алтернативи", смята соцлидерката.

Тя обаче подчерта, че БСП трябва да бъде не просто алтернатива, а и да бъде активен участник в управлението.

"Ние сме поемали ангажименти пред избирателите си и трябва да ги изпълним. Тест за политическата зрялост на управляващите ще е дали ще и приемат или отхвърлят само, защото са предлагани от опозицията", каза тя.

"Да освободим държавата и народа си от веригите на една партия", призова тя.

"Нека народът бъде свободен да избере кого си иска - може да не е нас, но да бъде свободен", каза соцлидерката. И предупреди, че недоволството на хората рано или късно ще изригне.

"Чрез политическо инженерство управляващите създават фалшиви алтернативи на партии, които обират общественото недоволство, а след това работят с тях. Елемент от този модел е заличаването на опозицията, предупреди Нинова. Това минава пред опита тя да бъде приобщена и нахранена. Но ако не се предава, се минава към разбиването и обезличаването й", допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase