Снимка: архив, Булфото

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще се събере отново днес. Синдикатите и бизнесът отново ще сблъскат своите искания и е трудно да се прогнозира дали ще стигнат до консенсус.

"В последните 10 години средната работна заплата е увеличена 3 пъти. Да се протестира днес, че през 1997 г. са се сринали доходите, е малко късно. Доходите растат без протести, а защото така казва пазарът на труда", коментира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България по повод предстоящия протест на КНСБ днес.

Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че имаме най-многобройното МВР на глава от населението, но въпреки това не се взимат мерки и синдикатите пречат секторът да се оптимизира.

Още по темата

"Имаме държавни компании, които са обрасли с администрация", отбеляза той в "България сутрин" и даде пример с огромния по думите му персонал в ТЕЦ "Марица Изток" и АЕЦ "Козлодуй".

Васил Велев още веднъж подчерта, че бизнесът продължава да иска оставката на социалния министър Бисер Петков и е против минималните осигурителни прагове, защото според него такива като у нас няма в нито една страна от ЕС.

"Обявихме се за прозрачен механизъм, според който да се оределя минималната работна заплата. Нямаме прогрес по 3 пункта - минимални осигурителни доходи, механизъм за изчисляване заплатата, класове за прослужено време", разясни представителят на АИКБ.

Велев определи проектобюджета за 2018 г. като добър и посочи, че ръстът в икономиката може да бъде още по-висок, ако бъде решен проблемът с недостига на човешки ресурси.

"Запазва се добрият данъчен модел. Има и много минуси, които ще критикуваме. Има ръст в инвалидните пенсии и болничните - това са откровени кражби по тези пунктове". коментира още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase