Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Депутатите улесниха командироването на магистратите. Това стана с окончателното приемане на промените в Закона за съдебната власт.

С тях отпаднат ограниченията за повторно командироване, като целта е да се намали натовареността на магистратите и да има равномерно разпределение на работата в органите на съдебната власт.

Според промените вече, когато съдия от административен съд е възпрепятстван да изпълнява длъжността си и не може да бъде заместен от друг съдия от същия съд, при изключение и при наличие на свободна щатна длъжност, председателят на Върховния административен съд може да командирова от друг административен съд.

До измененията се стигна, след като при овакантяване на длъжност, ако на нея не е възможно да се командирова съдия до заемането й чрез конкурс, се стига до увеличаване на натоварването на останалите съдии в същия ред, а в снякои случаи, когато съдилищата са с по-малко на брой съдии, и до невъзможност да функционират нормално.

Въвежда се допълнително материално стимулиране за магистратите в специализираните прокуратури и съдилища, в следствения отдел на специализираната прокуратура, както и за служителите в тези структури.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase