Снимка: Bulgaria On Air

От БСП нарекоха увеличението на заплатите на заместник-министрите и началниците на кабинети "грабеж на народни пари".

"В сряда, на заседанието на Министерски съвет, със свое решение, прокарано тихомълком, Борисов вдигна драстично заплатите на всички заместник- министри и на най-доверените висши политически чиновници - началниците на политическите кабинети. Те вече ще получават месечно по около 3500-3600 лв., или с около 2000 лв. повече отколкото в момента. На нас, от ПГ на "БСП за България" това ни звучи като цинизъм, като безсрамие и грабеж на народни пари, събирани от данъци, такси и налози, плащани от целия български народ, за да бъдат хрантутени роднини, съпрузи, съпруги и деца, любовници, че даже и шофьори на властта", прочете Георги Гьоков в декларация от името на парламентарната група на левицата.

Още по темата
"Пари раздавате с лека ръка, защото не ги вадите от джоба си, а от бюджета, от парите на народа. А повечето от тези хора, които ще получават тези пари, не са на тези позиции, защото притежават някаква уникална експертиза или са ефективни, а защото са верни", продължи Гьоков.

Социалистът настоя, че в същото време България е на дъното на европейските статистики по доходи и бедността и неравенството са сред най-големите заплахи за националната сигурност.

"10% от българите, които можем да наречем "богати", печелят повече, отколкото половината от българския народ, които няма как да наречем по друг начин освен "бедни", отчете Гьоков.

Той обобщи, че 23% от българите живеят под прага на бедността.

"С пенсии под 310 лева са 60% от пенсионерите. Бедните деца са 32%. 20% нямат подходящи място за учене, 36% не могат да си купят два чифта обувки за година, 27% от децата не могат да си позволят ежедневно плод или зеленчук", цитира данни Гьоков

В отговор Станислав Иванов от ГЕРБ настоя социалистите да не казват на черното-бяло.

"Нямайте съмнение, че ще продължаваме да увеличаваме доходите на хората. 300 млн. лв. плащаме за заплати на учителите. Около 600 млн. лв. - за образователната инфраструктура, около 400 млн. лв. се раздават за здравеопазване", каза Иванов.

"Спрете с това противопоставяне и с тези ваши брътвежи. Нека да гледаме напред, нека да увеличим тези доходи на хората", настоя депутатът от ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase