Мустафа Карадайъ. Снимка: БТА

Депутатите от ДПС, които са в парламентарната Комисия по вероизповеданията и правата на човека, оглавявана от Красимир Велчев от ГЕРБ, хвърлиха оставки.

Причината Хайри Садъков и Джейхан Ибрямов да напуснат комисията станали ксенофобски, според тях, изказвания на Велчев заради внесените от ДПС промени в Закона за политическа реабилитация на репресирани лица, които предвиждат да има финансово обезпечение на ранените по време на сблъсъците с репресивния апарат на комунистическия режим.

Лидерът на движението Мустафа Карадайъ припомни, че ДПС поиска оставката на Велчев на 28 септември заради тезата му, че въпросът бил "да вземем едни пари и да ги дадем на група хора".

Още по темата

"Въпросът не е в материалната страна, а е израз на хуманност към пострадалите, които, отстоявайки правата си, се противопоставиха на режима и се бориха за демокрацията", коментира Карадайъ.

Така че според него точно Комисията по правата на човека не може да бъде оглавявана от човек като Велчев, който загърбвал европейските ценности.

"Посочихме, че ГЕРБ като част от ЕНП има шанс да докаже, че е привързана към демокрацията и европейските ценности и да прояви отговорността, която трябва да имат пред обществото, но те не ни чуха и маските паднаха – коалицията е планирана на базата на ксенофобията", обвини лидерът на ДПС.

Той отсече, че е опасно да се прокарва разделителна линия в обществото с противопоставяне и генериране на омраза.

"Противопоставянето, разделението и насаждането на омраза трябва да бъдат спрени от всички демократични партии, нека работим за това България да е гарант за стабилността в региона, ДПС има силата, волята и решимостта да се противопоставя на омразата, да работи за достоен живот на всички и за просперитета на България", обобщи Карадайъ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase