Снимка: архив, Bulphoto

ГЕРБ се отказа от предложението си Антон Тодоров да оглави Комисията по досиетата и предлага изборът на нова комисия да се отложи и проведе след широк обществен дебат. Това стана ясно от декларация на парламентарната група на партията.

Новината потвърди и самият Антон Тодоров чрез личния си профил във Facebook.

"Комисията по досиетата е вече в миналото ми. Продължавам напред", написа той.

Още по темата

От декларацията на ГЕРБ пък става ясно, че партията оценява като неразбираема и неприемлива позицията на някои партии, които се обявиха за закриване на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

"Категорично се противопоставяме на стремежа за потулване на истината за репресивните действия на тайните служби по време на комунистическия режим и продължаваме да вярваме, че задължение на Комисията е да гарантира правото на българските граждани да научат цялата истина за този период", пише още в декларацията.

От ГЕРБ твърдят още, че за тях е неприемлива философията, че бившите сътрудници на ДС трябва да бъдат героизирани. Според тях именно това се цели с унищожаването на Комисията и превръщането й в Институт за национална памет.

"Българските граждани помнят престъпленията на комунистическия репресивен режим. Но те имат правото и да знаят кои са агентите на ДС и какво са вършили те. Затова ние, народните представители от всички партии, сме длъжни да подходим отговорно и да намерим най-правилното решение, с което да защитим националния интерес", настояват от ГЕРБ.

От партията питат и какъв знак бихме дали пред Европа и пред света, ако България закрие Комисията и съветват да се вземе примера от останалите страни, управлявани от тоталитарни режими.

"В Германия комисията, разследваща досиетата, съществува от 1989 година. Там удължиха съществуването й до 2019 година, а в България искаме да я закрием едва 10 години след създаването й?!"

Миналата седмица от ГЕРБ подкрепиха Антон Тодоров за поста. Номинацията му обаче беше критикувана от опозицията, общественици и други организации.

Днес държавният глава Румен Радев определи кандидатурата на Тодоров като подигравка с обществото и миналото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase