Снимка: архив Reuters

Българинът не смята, че Русия е заплаха за България, него по-скоро го е страх той или близките му да не станат жертви на отвличане.

Това показва експресен сондаж на "Галъп" по актуалните теми у нас и по света. Допитването е проведено на 26-27 септември сред 1000 пълнолетни българи, чрез интервю по телефон в панелна извадка, която осигурява национална представителност на данните.

В средата на септември правителствен доклад сложи Русия сред заплахите за националната сигурност на България. Това предизвика серия от коментари сред политиците "за" и "против" страховете от Москва.

Солидно мнозинство от 85% от българите отхвърлят мнението, че Русия е заплаха за България, показва сондажът на "Галъп". Социолозите коментират, че в този резултат личат специфичните исторически отношения. Още повече, че хората отговаряли почти автоматично.

Още по темата

По същия начин, цели 83% смятат, че изучаването на българския език от страна на нашите малцинства в други държави е важна тема. Въпросът стана актуален, след като Украйна прие закон за ограничаване на изучаването на майчин език от малцинствата. Анализът на данните от социолозите е, че този солиден процент трябва да е сигнал към властта да обръща внимание на подобни проблеми.

Сондажът на "Галъп" измерва общественото мнение и по друг актуален проблем – отвличанията. В края на август темата отново влезе в дневния ни ред, след като близо до дома му бе отвлечен Адриан Златков, синът на собственика на автокъщи за луксозни автомобили Тони Златков. Младият мъж бе пуснат 11 дни след като баща му плати солиден откуп.

Всеки трети българин признава, че го е страх той или негови близки да не станат жертви на отвличане. Това прави 32% от пълнолетните българи или около 1,8 млн. души, изчисляват от "Галъп".

"Въпросът е провокативен, но показва висока степен на обществена тревожност по отношение на реда и личната неприкосновеност особено сред по-възрастните и по-уязвими българи. Несъмнено, роля са изиграли и скорошните събития, които обострят допълнително тази чувствителност", анализират социолизите данните.

Според тях на този фон не учудват опасенията на хората, че България не е готова за Шенген. Около две трети смятат така (62%), а около една трета е на обратното мнение (31%).

Резултатите вероятно се дължат и на типичния скептицизъм по инерция, който е традиционен за днешната българска ситуация, смятат от "Галъп".

50% от пълнолетните българи са обнадеждени от резултатите на изборите в Германия. На тях германците дадоха властта за четвърти път на лидерката на ХДС Ангела Меркел. 21% от българите признават, че се чувстват разочаровани.

Сондажът тества и отношението към референдумите за независимост по света, които предизвикват противоречиви оценки у българите.

Допитването на "Галъп" е проведено веднага след референдума в Иракски Кюрдистан, в навечерието на референдума в Каталуния и непосредствено преди ескалацията на ситуацията в Хасково.

46% подкрепят референдуми като този в Иракски Кюрдистан и този в Каталуния, Крим и т.н. Други 46% се боят от перспективите, които те отварят.

Сондажът показва и че хората приемат като успешен отминалия туристически сезон – 61% са на това мнение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase