Снимка: архив Булфото

След като в сряда депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров призна, че да оглави Комисията по досиетата му е "детска мечта", днес отказа да коментира дали е готов за поста или не.

Мандатът на сегашната комисия изтече през май, а кандидатурите за нов състав трябва да бъдат внесени до 4 октомври в парламента. От ГЕРБ дадоха заявка, че Тодоров ще е тяхната номинация, но днес той нито потвърди, нито отрече, че това е така.

Още по темата

"Няма да коментирам нищо до следващата сряда, когато изтича срокът за номинациите. Бъдете живи и здрави, тръпнене в очакване", отговори той на настоятелните въпроси на журналистите в парламента.

Пред БНТ в сряда Тодоров съобщи, че е номиниран за председател на Комисията по досиетата, но днес отсече, че докато нещата не станат официални няма да каже нищо по темата.

Съставът на Комисията е от седем души. В момента тя е оглавявана от Евтим Костадинов, излъчен от БСП, който изкара два мандата като председател.

Междувременно от БСП внесоха изцяло нов закон за архива на бившите репресивни служби, с който искат да се закрие Комисията по досиетата и да се усложни, а в някои случаи и спре свободният достъп до документите на ДС за хора, заемали или заемащи публични или обществени постове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase