Снимка: Булфото, архив

БСП пак се загрижи за архива на бившата Държавна сигурност и внесе изцяло нов закон в тази връзка.

Социалистите искат да се закрие Комисията по досиетата и да доста да се усложни свободният достъп до документите на ДС за хора, заемали или заемащи публични или обществени постове.

Начело но вносителите на Закона за архива на документите на Държавна сигурност и на разузнавателните служби на Българската народна армия е червената шефка Корнелия Нинова.

Това е поредният опит през годините на левицата да спрат обявяването на агентурно минало или принадлежност към тоталитарните служби на публични лица.

В мотивите към закона социалистите посочват, че по време на десетгодишната си работа Комисията по досиетата вместо да внесе яснота и да стесни границите на нетърпимост и омраза в обществото ни, е донесла повече обърканост и е предизвикала скандали с разнопосочната, а понякога и противоречаща си информация, която е разкривала.

Така че от БСП искат Комисията по досиетата да я няма, а на нейно място да се появи т. нар. Институт за национална памет.

Той ще има председател, избиран от парламента за срок от 5 години по предложение на правителството.

Архивите на ДС и разузнавателните служби на Българската народна армия да бъдат предадени в Института, а достъпът до документите за публични личности да става с искане по Закона за достъп до обществена информация.

Ръководството на Института ще може да откаже такъв достъп, ако прецени, че данните в дадени архиви могат да "застрашат" националната сигурност или определени лица.

Ако законопроектът на БСП бъде приет, то свободният достъп до документи на тоталитарните служби ще е само в случай, че човек иска да чете за себе си, за починали съпруга или за роднини до втора права линия.

Социалистите искат да преустановят и задължителните сега проверки за минало в ДС на кандидати или лица, избрани за депутати, евродепутати, за президент и вицепрезидент, за министри, кметове, общински съветници, членове на политически кабинети, директори в администрацията, членове на редколегии на медии.

Право на заявка за проверка ще имат партии и коалиции по отношение на свои кандидати на различните видове избори, държавни и общински институции при предстоящи назначения на високи позиции, професионални, синдикални, обществени и други организации по отношение на своите членове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase