Снимка: Булфото, архив

Каналджийството в България е все още в разцвета си. Проблемът е по-скоро в липсата на достатъчно публичност и в премълчаване, отколкото в неговото решаване. Това каза пред журналисти в Ямбол вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Фактът, че зачестиха случаите, в които нелегални мигранти се извозват в автомобили, че в официалните комюникета на европейските служби все по-често присъства ново сухопътно трасе, което минава през България, Румъния и Словакия за Западна Европа, означава, че това явление в България и сега е в разцвета си. Един от пътищата през Сърбия се затвори, но сега каналджиите, които са много по-гъвкави от официалните власти, очевидно намериха нова възможност да изкарват нелегални мигранти от страната", заяви Йотова, цитирана от БТА.

Вицепрезидентът каза още, че "проблемите с нелегалната миграция не трябва да се замитат под килима, а да се решават, което е дело на всички български институции. Защото става въпрос за сигурността на българските и на европейските граждани, а страната ни е външна граница на Европейския съюз."

Йотова посочи също, че този въпрос ще бъде поставен с цялата му сериозност по време на председателството на България след няколко месеца. Страната ни има своите естествени съюзници като Италия, Малта и Гърция, а проблемът да бъде сред основните ни приоритети, наред с начертаните от правителството.

Илияна Йотова посети Ямбол по повод на тържественото освещаване на новопостроената арменска апостолическа църква "Сурп Агоп". Ритуалът по освещаването бе отслужен от архиепископ Езрас Нерсисян, втори по ранг в църковната йерархия и брат на Католикоса на всички арменци Карекин II. Заедно с него в богослужението участваха епископ Татев Агопян от Румъния и свещеници от арменски храмове в страната. Сред гостите бе посланика на Република Армения у нас Армен Саргсян и почетният консул на Армения в Пловдив - Ехиязар Узунян и представители на арменските общности в страната.

В речта си при освещаването на православния храм Илияна Йотова заяви, че "В България създадохме може би най-добрия етнически модел в Европа - имаме етнически общности, които живеят мирно като съседи и си помагат при нужда. Нека по този начин да възпитаваме децата си и занапред, защото имаме нужда от това и то ни прави силни!"  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase