Архив: Булфото

Колко ще струва ремонтът на МиГ-овете ще стане ясно през ноември. Тогава се очаква руската компания да изготви оферта за изтребителите ни. Това обяви военният министър Красимир Каракачанов.

Той потвърди, че вече води преговори с руснаците за ремонт на МиГ-овете ни. В същото време се очаква парламентът да излезе с решение ще започне ли нова процедура за закупуване на нови самолети за армията ни. Каракачанов беше категоричен, че предстоят нови преговори за закупуване на изтребители.

Още по темата

"Топката е в министерството на отбраната и както винаги министерството на отбраната ще я отиграе правилно. За мен е важно процедурата да е прозрачна, защото става дума за много пари", каза министърът.

Той повтори, че има няколко варианта за закупуване на изтребителите.

"Единият е да се започне с трите фирми, които са започнали в началото преговорите, другият е да се започне изцяло нова процедура", каза министърът.

Каракачанов обясни, че в момента процедурата е отворена само между страни членки на ЕС и НАТО.

"А можем да купим изтребители, произведени в страни членки на ЕС и НАТО, но собственост на други страни", каза той.

Министърът съобщи, че вчера е имало междуведомствен съвет между България и Русия.

"Аз съм казал моето становище, потвърдих го на съвета. И работим по въпроса", каза Каракачанов.

Преди дни той защити тезата, че България може да не бърза с покупката на изтребители, защото в МиГ-овете има още живот.

"За да подновим МиГ-овете и да ги вдигнем във въздуха, тези 15 самолета, които имаме, аз лично смятам и това потвърдих, че трябва да има договаряне между Министерство на отбраната и МиГ без посредници", каза Каракачанов. Според него така ще се спестят разходи.

Министърът съобщи, че предстои руска работна група да оцени състоянието на МиГ-овете и да изготви оферта до началото на ноември. България настоява ремонтът да бъде извършен в пловдивския завод "Авионамс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase