Снимка: БТА

Единство и стабилност в Европейския съюз, европейска перспектива за Западните Балкани – това бяха общите послания на премиерите на България и Полша - Бойко Борисов и Беата Шидло, на пресконференция в Министерския съвет.

Двамата премиери коментираха широк кръг въпроси, сред които отношенията с Русия и санкциите от страна на ЕС.

Полша е против свалянето им, докато Русия не изпълни Минските споразумения.

"Защитата на нашите източни граници е приоритет, Полша и балтийските страни сме много обезпокоени от това, което се случва в Русия", каза Шидло по повод провежданите от Москва учения.

Още по темата

Борисов пък посочи, че по въпроса със санкциите трябва да се намери прагматично решение, защото това е важно за страната ни. По думите му България е лоялен член на НАТО, не смятаме да нападаме никого, но трябва да бъдем подготвени и затова са съвместните учения. По темата за санкциите ще водим разговори в ЕС и може да поставим темата и по време на председателството ни. Ако намерим компромис, ще е добре, но единството трябва да се запази, каза българският премиер.

По време на брифинга Борисов многократно акцентира на добрия тон и компромисите в Съюза. Той подчерта, че кохезионната политика трябва да продължи с дължимата благодарност към държавите-донори, които пък трябва да оценяват усилията и приноса на останалите в ЕС.

"Не можем да се делим, политиците, които искат да делят ЕС, се стремят да го разбият. Искаме единство, отвореност, разширяване", каза и Шидло.

Двамата премиери коментираха и темата за бежанците. "Ако бяга от война, ние сме длъжни да го защитим, защото Европа винаги е била хуманна. Икономическите мигранти са друга тема и могат да отиват само там, където ги искат", заяви Борисов.

Полската премиерка пък посочи, че някои страни, най-вече от старата част на ЕС, се опитват да делят Европа, за да защитят своите интереси. За Полша е известно, че има възражения за релокацията, но Шидло акцентира на това, че страната й участва активно в предоставянето на хуманитарнта помощ и в различни проекти за защита на външните граници.

По този повод тя похвали България и посочи, че Полша ни има доверие и ни подкрепя за влизане в Шенген.

"Не представляваме никакъв риск за Шенген и за еврозоната", настоя Борисов, според когото "сме си написали домашното" по темите за сигурността и за финансовата дисциплина.

По отношение на директивата за командироване на работниците Шидло каза, че Полша и България ще разработват "компромисен проект, приемлив за нашата част на Европа", особено за транспортните работници. "Беата ми благодари, че защитихме Полша", засмя се Борисов, припомняйки с това по-острия тон на френския президент Еманюел Макрон при посещението му у нас.

Полската гостенка подчерта, че много неща свързват България и Полша, които са приятелски страни. Тя напомни, че е у нас в периода, в който страната ни се готви за председателството си на ЕС и допълни, че възлага големи надежди на българското председателство.

Беата Шидло посочи и общите теми в "нашата" част на Европа - инфраструктура, социална политика, сигурност.

По думите й Полша е отворена за сътрудничество, ЕС да се разширява, а политиката към Западните Балкани трябва да бъде "амбициозна и много отворена". Според Борисов пък трябва да се даде перспектива на младите хора, за да не се ориентират към по-добрите условия на живот в западните страни.

"Категорични сме, че трябва да положим усилия Европа да остане единна и да няма Европа на две скорости", посочи той.

България и Полша ще работят заедно и за удължаване живота на ТЕЦ-овете и развитие на минно-добивната промишленост, която е в основата на енергетиката на двете страни.

Двамата премиери се разбрали да си гостуват по веднъж годишно, за да градят общи позиции и изпълняват общи задачи. Борисов пък коментира, че полските туристи са се върнали да почиват у нас, защото Черноморието ни е чисто.

Коментари Напиши коментар

49

Джитко

преди 4 години

Страха пред Вашингтон и слугуването му в угода на руските интереси не са в полза на България а са заплаха за националната сигурност

48

Анонимен

преди 4 години

Кръглия суджук от Банкя е риск за целия народ

47

Анонимен

преди 4 години

Тиквата става все по-вреден за България. Страха пред Москва и слугуването му в угода на руските интереси не са в полза на България а са заплаха за националната сигурност.