Снимка: архив, Ройтерс

Скандал с "Грипен"-ите няма, коментира Атанас Зафиров от БСП на пресконференция в централата на партията.

Според социалистите има сценарий, който цели поредното омаскаряване на президента в момент, когато отсъства от страната. По думите на Зафиров управляващите целят да отклонят вниманието от това, че не са изпълнили нищо от обещанията в сектора "Сигурност".

Още по темата

По-рано днес депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров показа документи в национален ефир и заяви, че настоящият президент Румен Радев през юни 2014 г. е подготвил за тогавашния премиер Пламен Орешарски опорни точки, които са били използвани по време на среща с представители на компанията, която произвежда изтребителите "Грипен".

В тези опорни точки не виждам никакъв лобизъм, тук ген. Радев говори като експерт, коментира Атанас Зафиров. Той посочи, че това е справка за изтребителите и на страница и половина са изброени качествата на "Грипен", предаде БТА.

От БСП заявиха, че няма да подкрепят доклада на Министерския съвет за състоянието на националната сигурност, защото приоритетите им са други.

За нас Русия е стратегическа възможност и партньор, а не заплаха, коментира заместник-председателят на БСП Кирил Добрев. Той призова вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов да оттеглят подписите си от доклада, защото по време на предизборната кампания са изразявали съвсем други позиции, а групата на "Обединени патриоти" да не подкрепя документа в пленарната зала.

В отговор на въпрос за указа за назначаване на председател на Върховния административен съд Кирил Добрев коментира, че президентът Румен Радев иска новият Висш съдебен съвет да препотвърди избора на стария, в което няма нищо лошо.

Социалистите коментираха и въпроса с "Емко". Те призоваха бързо да бъде решен проблемът и обявиха намеренията си да повикат министъра на икономиката Емил Караниколов в ресорната комисия на парламента. От БСП отбелязаха, че в заводите на "Емко" работят хиляда души и закриването на производството ще доведе до ликвидиране на едно градче като Трявна и до загуба на пазари.

Винаги когато ГЕРБ управлява, има проблеми във военнопромишления комплекс, обобщи заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" и бивш министър на икономиката и енергетиката в кабинета "Орешарски" Драгомир Стойнев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase