Снимка: Reuters, архив

Заплаха ли е за националната ни сигурност Русия? Тази тема коментираха депутатите в парламента по повод доклада за състоянието на националната сигурност за 2016 г., в който правителството разглежда Русия като една от основните външнополитически заплахи.

В документа се посочва, че действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплаха за единна и мирна Европа.

Според Милен Михов от "Обединените патриоти" докладът отразява вярно заплахите за националната ни сигурност.

"Посочват се три важни факта. Първо, засиленото присъствие на Русия в Черноморския басейн. На второ място, изострените отношения между Русия, НАТО и ЕС, не довеждат до друг извод, освен нарастването на заплахата за националната сигурност. Третото нещо, което много ясно се казва, са засилените опити да се формират сфери на влияние, включително в България, чрез икономически, политически и културни средства", обясни Михов.

Той допълни и че в предишни доклади също е имало подобни заключения, така че това не е новина.

"За всеки информиран гражданин е видно, че Студената война се завръща в Европа и това не е радостна новина", заключи патриотът. Той допълни, че сред другите заплахи за сигурността са тероризмът и ислямският фундаментализъм.

Друг патриот, Станислав Станилов от "Атака", обаче не е съгласен с констатациите в доклада и ги определи като "натовски глупости".

Според червения депутат Антон Кутев пък с доклада правителството за пореден път показва "неадекватност". Въпреки това той не вярва, че констатациите ще утежнят отношенията между България и Русия.

"Последните няколко правителства показват склонност към определено антируско настроение. Българските политици трябва еднакво добре да говорят и руски, и английски. Именно това, че сме членове на НАТО и ЕС означава, че можем да бъдем мост на тези световни сили с Русия и трябва да бъдем, защото имаме обща история", каза Антон Кутев.

Според Антон Тодоров от ГЕРБ пък докладът показва един от големите проблеми за България - хибридната война.

Колегата му Красимир Велчев се въздържа от коментар, но отчете, че щом има такива констатации, значи има някакви притеснения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase