Архив: Булфото
Текстовете на доклада за състоянието на националната сигурност по никакъв начин не създават предпоставка за противопоставяне. Но наричат нещата с истинските им имена. Това коментира шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов по повод доклада, в който правителството разглежда Русия като една от основните външнополитически заплахи.
 
Документът предизвика разнопосочните коментари на депутатите в кулоарите на парламента по-рано днес.
 
"В детайли не съм прочел доклада. Това, което мога да заявя категорично, е, че ние сме удовлетворени от това, че се назовават нещата с истинските им имена. Може би повече се вади като контекст от написаното, отколкото цялото формулиране на всички тези текстове", каза Цветанов.
 
Той уточни, че в документа пише за анексирането на Крим, изострените отношения между Русия и ЕС и НАТО, както и за информационната война, която е предпоставка за много фалшиви новини.
Още по темата
 
"Не трябва да се оставяме на интерпретации и тълкуване, а да се запознаем с текстовете. Те по никакъв начин не са предпоставка за противопоставяне, но всички ние сме свидетели на това, което се случи на изборите в САЩ, Франция, не бяхме подминати и в България", каза Цветанов.
 
"По време на президентската кампания имаше много фалшиви новини, много добре планирана кампания за дискредитирането на ЕС, че едва ли не е вреден за България. Това са теми, които са общоизвестни и не трябва да им даваме толкова много значение. Трябва да бъдем достатъчно информирани, за да противодействаме на подобни странични влияния, които могат да дестабилизират сигурността в региона", допълни вторият в ГЕРБ. 
 
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ също отбеляза, че отношенията между ЕС, НАТО и Русия няма как да не влияят и на нас. Той обаче настоя, че докладът трябва да се гледа в неговата цялост и има и други текстове.
 
Той цитира дословно изречение за националистическата реторика и екстремистките формации.
 
"Въпреки че усилията за интеграция в ЕС и НАТО все още стимулират урегулирането на спорните въпроси да се извършват посредством международния диалог, екстремизмът нараства, а засилената националистическа реторика и прокламираните реваншистки идеи създават предпоставки за нарушаване на регионалните отношения и за възраждане на екстремистки формации", цитира изречение в доклада Карадайъ.
 
Той заяви, че тази констатация е вярна и ще очаква действия, защото решението на този проблем е вътре в България и зависи изцяло от нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase