Снимка: Булфото, архив

Премиерът Бойко Борисов и гръцкият му колега Алексис Ципрас са обсъдили мигрантския поток по време на офциална вечеря в Кавала. Това съобщи Борисов в социалната мрежа  Facebook.

Той допълни, че са обменили опит за справяне с натиска по границата.

"Обсъдихме още и темите за икономика и газовия хъб. Още един вход за газ, означава повече конкуренция. А повече конкуренция, означава по-добри цени. Нашата цел е диверсификация на газовите потоци и доставки. Утре предстои подписването на Меморандум за разбирателство между България и Гърция за развитието на железопътната връзка "Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе, съобщи още Борисов.

В сряда в присъствието на двамата министър-председатели, министърът на транспорта, Ивайло Московски и гръцкия министър на инфраструктурата Христос Спирдзис ще подпишат Меморандум за разбирателство между България и Гърция за развитието на железопътната връзка "Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе“.

Документът регламентира подготвителните работи и съвместното управление на коридора от двете държави.

Проектът предвижда свързването на река Дунав, Черно и Егейско море със скоростен железопътен коридор, както и развитие на пристанищата, които са част от основната ТЕН-Т мрежа. Включено е изграждането на двойна електрифицирана жп линия с внедрена ERTMS система за управление на железопътния трафик.

С изграждането на коридора ще се постигне пълна мултимодалност чрез комбиниране на пътен, железопътен, воден и речен транспорт. Проектът е с висока добавена стойност, като се очаква да привлече големи инвеститори от Близкия и Средния Изток, Китай, Русия и други големи пазари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase