Снимка: БТА

Със символична "първа копка" започна изграждането на Национално хранилище за съхранение на ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци. В церемонията участваха енергийният министър Теменужка Петкова и изпълнителният директор на Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" /ДПРАО/ Дилян Петров.

Тя се състоя на площадка "Радиана", която се намира на територията на АЕЦ "Козлодуй" и където ще бъде изградено хранилището.

Петкова отбеляза, че изграждането на националното хранилище е от изключителна важност за развитието на ядрената енергетика в България, тъй като значителна част от електрическата енергия се произвежда от българската атомна централа.

Хранилището ще съхранява само ниско- и средноактивни отпадъци, генерирани само на територията на страната. Предвижда се изграждането на първия етап да завърши през 2021 година. То се финансира от Международния фонд "Козлодуй" и в размер на 71 820 000 евро.

Проектът е стратегически за страната заради натрупаните обработени радиоактивни отпадъци от извеждането на "малките" блокове на АЕЦ "Козлодуй", каза при откриването изпълнителният директор на ДПРАО Дилян Петров. Той допълни, че трябва да се осигурят необходимите обеми отпадъци след удължаване срока на експлоатация на двата работещи Пети и Шести блок на АЕЦ, както и за евентуално изграждането на нови ядрени мощности.

Проектът ще бъде един от най-модерните в Европа, предаде БТА. В него ниско- и средноактивните отпадъци ще бъдат погребвани на 12 метра в земята в специални стоманобетонни 19 000 контейнери, които ще бъдат под петстепенна инженерна защита.

Предвижда се хранилището да бъде запълнено за 60 години, а срокът на институционален контрол е 300 години, посочи Дилян Петров. В бъдещото хранилище ще работят 60 души. Националното хранилище ще се изгражда от международен консорциум, в който водещ партньор е немската фирма "Нюкем технолоджи".

След церемонията "първа копка" министър Теменужка Петкова и изпълнителният директор на ДПРАО посадиха чинар край площадката, като символ на чистата природа и дълголетието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase