Снимка: архив Булфото

Държавната агенция "Електронно управление" и ЦИК стартираха процедурата за избор на изпълнител на проекта за изграждане и внедряване на пилотна система за електронно гласуване.

Конкурсът е обявен на 11 август, а срокът за подаване на офертите изтича на 21 август в 13,30 часа.

По време на откритата процедура предстои да бъдат проучени и анализирани световните практики в електронното грасуване. Ще бъдат проведени и три симулации на е-вота. Това ще струва 33 333 лв., съобщиха от Държавната агенция "Електронно управление".

Още по темата

С последните промени в Изборния кодекс парламентът въведе електронно гласуване в България. За първи път българите ще могат да гласуват дистанционно по интернет за евродепутати през 2019 година.

До октомври тази година проучването на световните практики трябва да е приключило и да има гаранция, че е-вотът може да бъде приложен у нас при минимален риск от прилагане на неподходящо техническо решение, обясниха от Агенцията за електронно управление.

Оттам гарантираха и че ще бъдат анализирани както технологичните, така и правните аспекти на системите, техните силни и слаби страни по отношение на бързина, сигурност, достъпност и функционалност на софтуера.

До края на септември 2017 г. ще се проведе встъпителното събитие по проекта, а симулациите ще бъдат публични през ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase