Снимка: Facebook

Iистемата на телефон 112 спря да поддържа GPS локацията на линейките, което ще рече, че екипите на Бърза помощ ще имат все пак връзка със здравния център, но чрез по-старомоден метод – телефон или радио.

Още по темата

"Задачата на тази локализация на линейките е да се следят автомобилите и сложността на оказаната медицинска помощ, а не откриването на местата, за които са повикани. Шофьорите са добре информирани и откриват нужното място. Но системата значително улеснява и подобрява целия процес", отбеляза бившият директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков в студиото на "България сутрин".

Според председателя на Центъра за защита на правата в здравеопазването Стойчо Кацаров Министерството на здравеопазването е закъсняло с обществената поръчка за подновяване на системата.

"Близо милион и половина за поддръжка на софтуер е много. Разбирам защо Министерството иска по-ниска цена. Телефон 112 даваше грешки още от преди, тъй като сигналът се губеше още преди повикването да стигне до спешния център. Подновяване трябва да има, а цената за поддръжка трябва да се смъкне", отбеляза той пред Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase