Снимка: БСП

БСП започва консултации за борбата с корупцията и съдебната реформа.

Социалистите са отправили покана към президента, главния прокурор, представители на съдебната власт и на съсловни организации на консултации по алтернативния си проект за антикорупционен закон.

Това обяви лидерката Корнелия Нинова.

Наскоро кабинетът публикува за обсъждане антикорупционния закон, който предвижда създаването на специално звено чрез сливането на досега съществуващи органи.

Още по темата

"БСП е против този начин на създаване на звеното, защото той е механичен сбор от досега съществуващите органи, при това се предвижда хората да останат същите, да няма разследващи функции, а начинът на избор на ръководство представлява опит на изпълнителната власт да овладее и това звено", каза Нинова.

Тя обясни, че социалистите имат алтернативно предложение - специалната дирекция да бъде извадена от ДАНС и само тя да представлява това звено. Идеята на червените е тя да има разследващи функции, ръководителят да се назначава от президента, а членовете да се избират от парламента с мнозинство от две трети.

"Целта е този орган наистина да бъде независим и да има разделение на властите", обясни Нинова, цитирана от БТА.

Шефката на социалистите съобщи още, че е провела разговори с президента Румен Радев, с главния прокурор Сотир Цацаров, с председателя на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова, с председателя на ВАС Георги Колев, с декана на Юридическия факултет на СУ Сашо Пенов, представила е проекта и ги е поканила на консултации в парламента.

Нинова съобщи, че всички са приели да участват в такива консултации и да дадат становище.

Предвижда се разговорите да продължат до 10 септември.

Целта е най-накрая да се състои истински разговор за съдебна реформа и борба с корупцията, каза соцлидерката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase