Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Началникът на затвора ще трябва да дава задължително становище по подадена молба за предсрочно освобождаване от затворника. Това решиха депутатите като одобриха окончателно промени в Наказателно-процесуалния кодекс /НПК/.

Още по темата

БСП настоя изобщо да отпадне възможността затворниците сами да искат предсрочното си освобождаване.

Тази поправка бе приета в последните дни на миналия парламента, като мотивите на мнозинството тогава бяха европейските изисквания за спазване на правата на осъдените.

От промяната обаче се възползваха някои от членовете на бандата за отвличания "Наглите" - Ивайло Евтимов - Йожи и Любомир Димитров - Гребеца. Те бяха освободени от ръководството на Централния софийски затвор и от Софийския градски съд, но след протест на прокуратурата останаха зад решетките.

След случая правосъдният министър Цецка Цачева обяви, че ще се търсят промени, с които да се избегнат подобни ситуации.

В крайна сметка парламентът реши, че затворниците ще могат да подават молби за предсрочно освобождаване, но началникът на затвора задължително ще трябва да дава становище по нея.

На второ четене бе прието и делата за корпуция на лицата, заемащи високи държавни постове, да се гледат от Специализирания наказателен съд, а не от Софийския градски съд. Това касае депутати, министри, председатели на държавни комисии и агенции, митнически директори, областни управители, кметове, съдии, прокурори и членове на Висшия съдебен съвет.

Тази поправка срещна остър отпор от страна на БСП. Според депутатите от левицата така ще се натовари допълнително спецсъда, който трябва да специализира в предмета на делото, а не в професията на подсъдимия.

"Ние сме против самия принцип да бъдат подсъдни лица не заради самото деяние, а заради заемането на определена длъжност. Много повече престъпления могат да бъдат извършени от други лица, отколкото от директор на митница", аргументира се Филип Попов от БСП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase