Кадър: YouTube

Депутатът Живко Мартинов, обвинен в изнудване от името на премиера Бойко Борисов, освен без имунитет най-вероятно ще остане и без парламентарна група. Очаква се той да бъде изключен от тази на ГЕРБ, казаха негови колеги пред "24 часа".

А най-вероятно лидерът и премиер Бойко Борисов ще поиска той да напусне и Народното събрание.

Още по темата

Съдбата на общинското и областното ръководство на ГЕРБ в Добрич се решава тази седмица.

Първо от Изпълнителната комисия на ГЕРБ, после се очаква зам.-шефът на партията Цветан Цветанов да замине за там, за да подбере изцяло нов състав начело в Добрич.

По разпореждане на Борисов днес комисията ще гласува сваляне на областното и общинското ръководство, начело на което бе Мартинов. Той отлавява партията там от самото й създаване.

Според прокуратурата депутатът, обвинен в изнудване на бизнесмен, от когото поискал 4 тона суджук уж за премиера, е взел страха на местните, че всички уволнения и назначения в Добрич минават през него.

Сред обвиненията, за които главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета му, е и натиск и изнудване над полицейски шеф в града.

Сигнал срещу Мартинов подаде още през ноември 2011 г. тогавашният лидер на РЗС, а по-късно и съветник на премиера Борисов във втория му кабинет Яне Янев. Той сезира прокуратурата и антикорупционната комисия на НС, че Мартинов е съдружник в 37 дружества, свързани с дългогодишния шеф на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров и члена й Огнян Варадинов.

"Те създадоха на практика енергиен картел в областта на ветрогенераторите, но това е само едно направление от далаверите", коментира Янев.

"Под камарата суджуци тепърва ще излизат много интересни корупционни схеми", каза още той.

"Когато Бойко Борисов се е впрегнал да издърпа държавата, разни крадци, носещи табелата ГЕРБ по места, спекулират с името му и въртят схеми с години", допълни доскорошният му съветник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase