Снимка: Reuters, архив

Всички партии в парламента без ДПС се обединиха за търсене на ограничения срещу свободната продажба на българска земеделска земя на чужденци. Евродепутатите от всички формации ще инициират разговори в Брюксел за намиране на законови решения, за да не се стига до това. Това обяви лидерката на БСП Корнелия Нинова след разговори с шефовете на всички парламентарни групи.

Още по темата

Изискването за продажба на земеделска земя на чужденци е на Европейския съюз, а страната ни все още не се е съобразила с него в законодателството си. Заради това Брюксел започна наказателна процедура срещу България. 

За да я избегне, кабинетът все пак подготви промени, с които да разреши чужденци да купуват земеделска земя у нас. БСП обаче видя заплаха за националните интереси в това.

Опасенията на социалистите са, че може да има спекулативни сделки с продажба.

"Без да бъде обработвана земя, без контрол какво се прави с тази земя, без контрол кой я купува. Земеделската земя е национално богатство и е предназначена за производство, а тези поправки не дават гаранция, че това ще бъде така", каза днес Нинова. 

Тя и останалите лидери и шефове на групи в парламента, без ДПС, се разбраха да не приемат промените, внесени от правителството, до края на сегашната парламентарна сесия. 

В следващите два месеца партиите ще ангажират евродепутатите си и ще поискат разговори в Еворейската комисия в Брюксел.

"На тях да поставим аргументите си и да поискаме възможните законови ограничения на свободната продажба на българска земеделска земя", каза Нинова.

Партиите се разбраха и за провеждане на извънредно заседание на земеделската комисия в парламента, на която с ексепрти и земеделския министър също да бъдат търсени възможните ограничения срещу продажбата на земя. 

На среща с президента по темата пък Нинова ще поиска национално институционално обединение - между президентската институция, парламента и правителството. 

От ДПС обясниха, че споделят притесненията на колегите си, но според тях ограничения върху свободното търгуване със земя не може да се въведе от нито една от страните в ЕС. 

"Нашата позиция е в договора за функциониране на ЕС. Бидейки страна членка на ЕС още през 2007 година, ние сме се съгласили с основни принципи. За разлика от колегите, аз не говоря нито емоционално, нито с прилагателни, нито вкарвам емоция. Когато сме ставали членове на ЕС, ние сме приели задължението да има свободно движение на стоки и капитали", каза зам.-шефът на земеделската комисия Бюрхан Абазов. 

Той обясни, че глобата, която ще ни наложи ЕС, ако не изпълним изискването, е 836 000 евро, плюс 600 евро за всеки ден забавяне, след като излезе решението на европейския съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase