Снимка: Булфото, архив

Възможно е в бъдеще магистрала "Тракия" да има 3 ленти в посока, призна министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на изслушването си в Комисията по транспорт във връзка с изграждането и въвеждането в експлоатация на ТОЛ-система за преминаване по републиканските пътища.

За "Тракия" разглеждаме варианта и сме започнали процедури по проучване на възможностите за разширяването й поне до Пловдив с още една лента в двете посоки, уточни строителният министър, цитиран от "Фокус".

Нанков призна, че на моменти магистралата е вече прекалено тясна. Той представи данни и отчете, че през 2015 и 2016 г. средно трафик камерите в пиковите летни дни по "Тракия" в посока София и посока Бургас дневно са засичали между 32 -33 хил. автомобила. "През най-тежкият ден на 2016 г. трафик камерите са засекли 37 640 автомобила. Тази година имаме над 40 000 автомобила", коментира Нанков.

По време на изслушването си той поясни, че целта на ТОЛ-системата е да се увеличат приходите в АПИ. "Това са анализите, които показват различните консултанти", уточни той.

Нанков посочи, че пътният сектор се издържа основно от лекотоварните автомобили, като в последните години тенденцията е делът им да нараства. Съотношението през 2015 г. е било 64% леки автомобили и 36% тежкотоварни, а през 2016 г. приходите от леки автомобили са над 70 % от общия дял.

Целта ни е максимално бързо внедряване на новия модел за събиране на такси за преминаване по републиканската пътна мрежа, който е част от европейския модел. Визията ни е да имаме устойчиви и самофинансиращи се инфраструктурни сектори, коментира Нанков и допълни, че тенденцията в европейски мащаб е за преминаване от винетна към тол система.

По думите на строителния министър има подготвен проект за структурни промени в АПИ заради ТОЛ-системата. Министър Нанков уточни, че е включено създаването на отдел "Електронно таксуване" към Дирекция "Пътни такси и разрешителни". "Новото звено се ангажира с редица дейности“, каза регионалният министър и поясни, че се очаква новото звено да бъде готово в рамките на месец август.

Според регионалния министър след 7-мия месец от стартирането на договора за ТОЛ-системата ще имаме функционираща система, която ще генерира приходи. Нанаков посочи, че има два етапа – 7 месеца срок за внедряване и изграждане на системата и 12 месеца за оценка на ефективността и отстраняването на дефектите й.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase