Снимка: архив, Reuters

Парламентът затегна правилата за финансирането на съсловните организации на българските магистрати и въведе нови изисквания за деклариране на обстоятелства от тях. Това стана с изменения на първо четене в закона за съдебната власт, внесени от управляващите. 

Мотивите за промените са засилване на гаранциите за независимостта на Темида. 

С новите текстове парламентът забрани на съсловните организации на магистратите да имат други източници на финансиране освен членски внос, имуществени вноски и дарения от техни членове. 

По време на дебатите шефът на правната комисия Данаил Кирилов обяви, че ако това не се приеме, той ще настоява данните за финансирането на организациите да станат публични. 

Той даде да се разбере и че управляващите са склонни след приемане на промените да разрешат на съсловните структури да кандидатстват за финансиране от ЕС. 

С измененията се въвежда изискване магистратите да подават ежегодно, а не само при влизане в системата, декларации за техните дейности и членства. 

С новите текстове се забранява на магистратите да упражняват търговска дейност под каквато и да е форма, да участват в научна дейност с чуждестранно финансиране и да са членове на избирателни комисии. 

Депутатът от ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков похвали промените и дори обясни, че Данаил Кирилов вече е сравняван с Виктор Орбан заради желанието му да ограничи финансиране от чужди организации.

"Не може чужди фондации, американски, руски, арабски да финансират български магистрати", отсече той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase