Снимка: Булфото, архив

Искането на БСП да получи за 10 години паметника на връх Бузлуджа разедини и правителството.

Предложението все пак левицата да го вземе и стопанисва за 10 години беше внесено от регионалния министър Николай Нанков, защото е напълно законообразно, но пък се оказа, че повече от колегите му в кабинета не са съгласни с него.

Още по темата

Така в крайна сметка правителството отхвърли с 12 на 7 гласа искането на БСП.

Нанков припомни по време на заседанието на Министерски съвет, че с решение на министрите от 2011 г.  "чинията" на Бузлуджа се прехвърля безвъзмездно в собственост на БСП, става ясно от стенограмата на днешното заседание.

Според премиера Бойко Борисов обаче безспорен факт е, чеза тези шест години БСП не е направила нищо за паметника и той продължава да се руши.

"Капанът е виден. Прекрасно знаят, че нашият коалиционен партньор, а в една двустранна коалиция няма малък и голям партньор, ще е категорично против. Като се има предвид, че ние имаме повече министри в кабинета, ако наложим едно партийно решение, то ще мине. Сиреч, създават ни веднага тежък конфликт вътре в коалицията. Защото те не правят нищо, Валери /б. ред. вицепремиера Валери Симеонов/, случайно. Веднага след това ще кажат: „Ама той, Борисов, го обеща, даде го, сега се отметна”. Това ще са репликите“, коментира той.

Борисов е убеден, че действията на левицата сега целят да противопоставят коалиционните партньори при взимането на такова решение.

"И второ, ако пък им се даде – да почнат да предявяват непрекъснато претенции за съседни територии, за еди какво си. А третият вариант е, ние действително да предприемем това, което пише в закона“, отбелязва Борисов.

"За един опасен дори за здравето и живота на хората паметник в София се води партизанска война, подривни действия. Ако държавата тръгне да укрепва паметника на Бузлуджа, всички ще кажат: „Добре, за какво го правите? Харчите пари! Вместо да ги дадете за пенсии или за заплати, ги давате там”. Ако тръгнем да приложим закона, ще кажат: "Те рушат паметници”. Сиреч, това е един много премерен ход на БСП, защото ние на практика нямаме нито един полезен ход. В шаха се казва цугцванг – всеки ход ти е грешен. И затова госпожа Нинова каза: "Искаме го, дайте го”. Но изчака да влезе законът в сила. А той влезе на 7 февруари. Сиреч, шест години – нищо, и след 7 февруари: "Хайде, сега ни го дайте”“, обобщава премиерът.

Нанков пък обяснява, че процедурата по безвъзмездното прехвърляне на паметника от частна държавна собственост на БСП не е довършена,  въпреки многократните покани от страна на държавата за сключване на договор с левицата.

"Пет пъти са канени при трите им последни ръководства – три пъти от областния управител, веднъж в мое качество като заместник-министър, веднъж от Лиляна Павлова като министър. Последното писмо е от 26 юни, за да сключат договор за предоставяне на собственост. И петте пъти отговор, съответно в областна управа и в министерството, не е постъпвал от тяхна страна“, допълва той.

В същото време регионалният министър признава, че много важен мотив да предложи сега на кабинета да даде за 10 години чинията на БСП е окаяното състояние на паметника.

"Към настоящия момент единствено от БСП официално е изразена готовност за поддръжка на паметника предвид лошото му състояние“, казва той и допълва,  че областната администрация на Стара Загора няма финансови средства за стопанисването на имота.

Най-остро на предложението на Нанков се противопоставя  вицето на Борисов Валери Симеонов.

Според него това ще бъде един много грозен прецедент.

"Нямаме абсолютно никакво основание да угаждаме на която и да било политическа партия. Апелирам още веднъж да стопанисваме съвсем отговорно собствеността, на която се явяваме представители и защитници. Освен това, не е вярно, че само от БСП е заявена готовност за поддръжка на обекта. Такава готовност има и от община Казанлък. Имат и съответно подготвени идейни проекти, имат и предварително направени преговори по отношение на заснемане, с чужди фирми и т. н. Така че, още веднъж апелирам да не подкрепяме едно такова решение, а по този начин да подкрепим областната управителка, която в момента смело, като една Райна Княгиня, се е изправила и единствена се е осмелила да защити държавната собственост“, казва той.

"По тази логика на едно следващо заседание бих могъл да поискам да бъде предоставено безвъзмездно ползването на остров "Света Анастасия“, защото просто си го харесваме там", коментира още Симеонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase